1.2.2017

Lintumuisteluita X



( käpytikan talvieväät ovat nykyisin yhä useammin tällaiset )


Kolme vuosikymmentä sitten 1.2.1987 kovan pakkaskauden hellitettyä kävimme Salossa kyläilemässä vanhempien luona. Kolme viikkoa aiemmin Salon Moisiossa näkemämme peltopyyparvi oli edelleen paikallaan, kahdesti menimme paikan ohi ja kummallakin kerralla näkyvissä oli neljätoista lintua. Muuten lintuhavainnot bussista jäivät vain tuttuihin variksiin ja harakoihin.


Vuotta aiemmin 1.2.1986 olin taas sen talven tapaan hiihtelemässä Petikon takaisissa metsissä. Punatulkku oli laulutuulella jo Martinlaaksossa alkumatkalla ennen kuin edes pääsin kunnolla hiihtämään. Muuten alun linnut olivat tyypillistä pihalinnustoa, varpusia, variksia, talitiaisia, puluja ja harakoita. Muuta lajistoa alkoi tulla vasta ohitettuani Vehkalammin takaiset hevostallit. Puukiipijä oli toinen metsälintu joka oli laulutuulella, sää oli kaunis ja aurinkoinen, pakkasta pari astetta eikä kunnolla tuultakaan. Käpylintuja oli tuon talven tapaan liikkeellä metsässä, nytkin niitä näkyi lennossa kolmeen kertaan. Käpytikkojakin löytyi kolme, ja sen ajan tavan mukaan ne ruokailivat ihan nimensä mukaisesti kävyistä siemeniä naputtaen.


Löytyi metsästä toinenkin puukiipijä, hömötiaisia ja pyy. Tällä kertaa hiihtelin ihan umpihangessa yleisölatua vältellen ja niinpä näin valkohäntäpeurankin, joka pysytteli muka piilossa minua tarkkaillen kun menin ohi muutaman kymmenen metrin päästä. Samoin jäniksiä tuli täällä sivummalla vastaan vähän väliä. Yhden miulle uuden ketupesänkin löysin ja myöhemmillä retkillä huomasin muutamasti sen ilmeisen asukkaankin.


***



( puukiipijä aloittaa pesintänsä aikaisin ja laulunsa vielä paljon aiemmin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.