17.1.2017

Vihkoon vietyä CIII



( kuva eiliseltä Träskändan retkeltä )


Tämä tammikuun puoliväli on ollut usein aika työntäyteistä aikaa ja myös koulu- ja opiskeluvuosina aika kului enimmäkseen luokassa tai luennoilla. Seitsemännentoista päivän retkistä opiskeluaikoina muistan pari kävelyä yliopistolle, toisella kerralla näin portaiden vieressä vakiokuusessa pari turkinkyyhkyä, toisella kertaa kuusi oli tyhjä. Vuonna 1972 kävimme Karhumäen Jussin kanssa Kokkilan lossisulalla, siellä oli siihen aikaan kuningaskalastaja. Talven yli sekään ei selvinnyt vaan virallisen selityksen mukaan taisi joutua kissan suuhun, epävirallisesti on kierrellyt huhu että se olisi peräti ammuttu...


Näistä myöhemmistä ajoista on 17.I ollut retkipäivä ainakin vuonna 2004, silloin taisi olla viikonloppu ja kun jo asuimme exän kanssa eri osoitteissa, ei miulla ollut mitään esteitä kierrellä pitkin päivää eri puolilla koira seuranani. Aamulenkillä Louhelassa kuulimme kuusitiaisen jo laulavan, räkätti lensi yli. Lähdimme sen jälkeen käymään Överbyssä ja Träskändan puistossa. Varpusia ja keltasirkkuja oli paljon ja muutenkin linnusto oli perinteistä. Träskändan purossa vietti talvea neljäkymmentä heinäsorsaa, lintulaudoilla kävi vain perinteisiä tiaisia, mustarastas ja viherpeippoja.


Lopuksi kävimme vielä Pitkäsuon täyttömäellä, siellä oli vielä paikalla tunturikiuru jonka olin nähnyt jo edellisenä viikonloppuna. Pakkasta oli kuutisen astetta ja iltapäivällä sateli luntakin pikkuhiljaa. Vantaankoskelta yritin vielä koskikaraa mutta ei sitä siellä näkynyt. Erään talon piharuokinnalla olivat tienoon lähes ainoat linnut, nekin tiaisia, tulkkuja ja viherpeippoja. Haltialassakin kävin katsomassa ruokintapaikan linnut mutta keltasirkkujen, varpusten, tiaisten ja viherpeippojen seurana oli täälläkin vain jokapaikan variksia ja harakoita.


Eilenkin tuli käytyä Träskändan puistossa, ensi kertaa tänä vuonna. Nyt miut otti vastaan heti nakkeli joka koputteli puiston tammia hiljaa itsekseen siristen. Puron sillan luona oli taas samankokoinen heinäsorsaparvi, osa siitä kävi lintulautojen alla ruokaa etsimässä. Alempana purossa ruokaili koskikara, se haki pikkuotuksia matalasta vedestä tarvitsematta olla pinnan alla sekuntia paria pidempään kerrallaan.


Tänään taas kiersin nämä Koivukylän lähitienoot. Ruokinnoilla oli vakituinen käyttäjäkuntansa, keltasirkkujen seurana vain varpuset ovat vaihtuneet pikkuvarpusiksi. Tiklejä on nykyiseen tapaan talvehtimassa melkoinen parvi ruokinta-automaattien turvin. Havukoskelta löytyivät tämänpäiväiset heinäsorsat, kolmekymmentä, ja rauhaton koskikara.


***


( kuva eiliseltä Träskändan retkeltä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.