18.1.2017

Lintumuisteluita I




( siinä talvikottaraisia Salosta neljän vuosikymmenen takaa )


Eräs seitsemännentoista päivän retki toimikoon alustuksena seuraavaan. 17.1.1970 oli kohtalainen vanhan ajan talvipäivä, pakkasta 17 astetta. Tein parin tunnin kierroksen Halikonlahdelle. Siihen aikaan Vuohensaaren tien ja Katkiluodon välissä oli vain peltoa, ja siinä tietysti kohtalaisesti lunta oraan päällä. Paikalla oli parvi peltopyitä, ollut pidempäänkin, olin nähnyt ne jo vuoden ensimmäisenä päivänä. Yksitoista lintua oli näkyvissä kun paikalle lensi Meriniityn suunnasta kanahaukka saalista etsien. Katselin jännittyneenä kun se lensi rauhallisesti parven yli muutaman metrin korkeudessa mutta niitä huomaamatta. Vatsa tyhjänä se jatkoi sokeritehtaan suuntaan.


Seuraavana päivänä eli 18.I peltopyyt olivat yhä paikalla, kahdeksan niistä tällä kertaa hangen päällä näkyvissä. Seuraavina päivinä pellolle tuli vielä toinenkin peltopyyparvi ja näistä kahdesta parvesta tein havaintoja 31.I asti minkä jälkeen ne taisivat vaihtaa paikkaa jonnekin kauemmas, ehkä Meriniityn, ehkä Joensuun kartanon suuntaan. Muuten tuona kahdeksantenatoista päivänä pakkanen oli kiristynyt kahteenkymmeneen asteeseen. Vanhalla kaatopaikalla sinnitteli vielä neljä kottaraista, muuten linnut olivat ihan perinteisintä lajia, erikoisimpina kai sinitiaiset ja viherpeipot.


Kymmenen vuotta myöhemmin eli 18.1.1980 olin käymässä Salossa pitkällä viikonloppuvapaalla. Tulomatkalla olin huomannut lapinharakan Suomusjärven Laperlassa ja vanhempien kotikulmilla Mököistenmäessä oli ollut järripeippo. Halikonlahdella tein tuolloinkin parin tunnin kävelykierroksen iltapäivällä. Peltopyitä ei nyt näkynyt, fasaaneja kylläkin. Muutenkin lajisto oli kovin tavallista, variksia kolmesataa, varpusia ja puluja kaksisataa, muita peruslajeja muutama kymmen lajiaan.


Ketolan Eero tuli tuolla retkellä vastaan ja hänellä oli parempia havaintoja Perniöstä. Siellä Teijon kartanon riistaruokinnan turvin talvehti 90 kanadanhanhea ja niiden joukossa yksi valkoposkihanhi. Siihen aikaan ei ollut kiire bongaamaan joten tammikuista valkoposkihanhea sainkin sitten odotella lähemmäs kaksi vuosikymmentä kunnes sellainen piti hakea jostakin, sillä kuitattiin silloin ässähavainto. Tänäänkin tuli retkilistaan valkoposkihanhi, se kun talvehtii parin yksilön voimin jo ainakin toista talvea peräkkäin Helsingin keskustassa.


***


(siinä se vuoden 1980 hanhi, kevättalvella kuvattuna )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.