19.1.2017

Lintumuisteluita II







19.1.1975 oli aika lailla samanlainen päivä kuin tämäkin, lämpöä pari astetta eikä maassa mainittavaa lumipeitettä Salossa. Pilvistä kuitenkin oli, sumuistakin aamulla. Kiertelin yli kolmen tunnin lenkin. Aloitin kurkistamalla sumuiselle Halikonlahdelle, jatkoin sitten itärantaa Merikulmantietä ja sieltä Helisnummelle ja vanhoille kotikulmille Ilmusmäen kautta, sieltä palasin sitten takaisin kaupungin keskustaan.


Siihen aikaan oli vielä hömö- ja töyhtötiaisia ihan kaupungin rajalta alkaen, niitä tuli nytkin vastaan jo alkumatkasta, samoin palokärki jo Viitanmäellä. Linnusto pysyi samanlaisena Ilmusmäelle asti, missä tein pienen metsäkierroksen. Korppi lensi yli, pari pyytä löytyi huipun reunakuusikosta. Mäen kaakkoislaidan männiköstä keksin kaksi komeaa metsokukkoa ja palokärki kuikutti kuuluvasti täälläkin. Töyhtö- ja hömötiaisia oli edelleen tasaisesti pitkin mäen reunametsiä.


Paluumatka oli taas hiljaisempi, vain tuttuja variksia, pihatiaisia ja keltasirkkuja ja keskustassa lisäksi varpusia sekä puluja. Kaikkiaan lajeja näin viisitoista.


Tasan neljä vuosikymmentä sitten eli 19.1.1977 olin Helsingissä. Kaksi peippoa oli kotipihan tuntumassa Roihuvuoressa. Linturetken tein keskustaan, Hakaniemen sillan vaiheilla yritin valokuvata pullasorsia. Niitä oli paikalla puolitoistasataa, joukossa yksi tukkasotkanaaras. Harmaalokkeja kierteli ympärillä yrittäen varastaa osansa sorsille heitetystä ruoasta. Varpushaukka kaarteli kerrostalojen yllä Merihaassa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.