20.1.2017

Lintumuisteluita III






Takavuosien keskitalviretket painottuivat aika lailla viikonloppuihin. Vuonna 1974 viikot kuluivat opiskellen ja viikonloppuna kävin sitten Halikonlahden maisemissa . Yhdeksäntenätoista päivänä kävelin Vuohensaareen ja takaisin. Viisitoista lajia oli retken saalis nollakelissä ja aurinkoisessa säässä, Vuohensaaresta löytyivät sen ajan mukaisesti kaikki metsän tiaiset, töyhtötintti, kaksi kuusitinttiä ja neljä hömötiaista.


Kahdentenakymmenentenä sää oli yhtä hieno kuin edellisenäkin päivänä. Tulin taas Vuohensaarentietä altaille, siitä jatkoin sitten Joensuun kartanonpuistoon. Seuranani olivat Laihon Ilkka ja Korvenojan Pertti, opiskelivat siihen aikaan muistaakseni viimeistä vuottaan Salon Yhteislyseossa. Aika lailla samoissa merkeissä sujui tämäkin retki. Fasaaneja oli enemmän, niillä oli tukikohtansa puiston kuusiaidan alla olevalla ruokinnalla, ruokinnalla oli myös lähemmäs kolmesataa keltasirkkua ja satakunta varpusta. Metsälintujakin löytyi puistosta siihen aikaan hyvin, närhi, puukiipijä ja pari hömötiaista. Paras havainto oli tuulihaukka, joka lensi puiston yli Halikonlahden suuntaan. Kun Mököistenmäessä näin vielä tilhen, nousi päivän lajimäärä seitsemääntoista.





Vuonna 1980 tein samanlaisen puistokierroksen yhdeksäntenätoista päivänä. Kirkasta oli silloinkin, tosin viisitoista astetta pakkasta ja ihan perinteinen talvisää. Seitsemäntoista lajia tuli vastaan silloinkin, närhet, töyhtö- ja hömötiaiset löytyivät vielä silloinkin puistosta. Puiston ruokinnalla oli silloinkin paljon lintuja, niiden joukossa yksi peippokoiras.


Kahdentenakymmenentenä kuljin taas Vuohensaaren suuntaan mutta jatkoinkin jäätä pitkin vastarannalle Vaisakon lehtoon. Pyitä oli siellä runsaasti, ehkä neljä tai viisi lintua pyrähteli edestä karkuun, yksi koiras viheltelikin. Tikkojakin oli, isommasta päästä palokärki joka etsi ruokaa eri puolilta lehtoa ja pienemmästä päästä pikkutikka, joka taas kuljeskeli rantaruoikon laitaa tiaisten seurana, piipittipä kerran kunnon soidinsarjankin. Töyhtö- ja hömötiaisia löytyi siihen aikaan Vaisakostakin ja Vuohensaaren puolella oli sillä kertaa pari närheä. Kun Vuohensaaren tien varressa oli myös pikkuparvi urpiaisia, nousi tuon päivän lajimäärä kahdeksaantoista.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.