21.1.2017

Neljä vuosikymmentä sitten I




( olisikohan tämä joku noista neljä vuosikymmentä sitten ottamistani kuvista, kuitenkin talvelta 77 )


Tasan 40 vuotta sitten eli 21.1.1977 olin taas Salossa retkeilemässä. Talvi oli perinteinen eli aamupakkasta 23 astetta, iltapäivällä enää viisitoista. Marjalinnuista jäljellä oli enää tilhiä. Eilen tulopäivänä olin nähnyt 25 yksilön parven Suomusjärven kirkon kohdilla ja 15 lennossa Salon Helsingintien yli. Nyt 25 linnun parvi ruokaili Mököistenmäessä orapihlaja-aidassa. Yritin ottaa niistä kuviakin harjoitusmielessä. Kymmenen linnun parvi oli Tehtaankadullakin rautatieristeyksen lähellä. Toinenkin marjalintulaji eli räkättirastas löytyi Vuohensaarentieltä kaupungin varastojen luota, sillekin kävivät ravinnoksi orapihlajan marjat. Vuohensaarentien varren pelloilla näkyi runsaasti peltopyiden ruokailujälkiä, mutta itse linnut taisivat piilotella joko muualla tai hangen alla.


40 vuotta myöhemmin eli tänään tein yövuoron päälle nukuttuani iltapäivällä lyhyen kävelykierroksen ihan tässä lähellä. Aurinkoista ja tyyntä oli tänäänkin, tosin pakkasta vain pari astetta jos sitäkään. Piharuokinnalla ja lähistöllä oli muun muassa laulava kuusitiainen, puukiipijä ja punatulkku. Itse ruokintaa piti vallassaan kesy orava.


No, linnuille on tässä lähellä muitakin ruokailupaikkoja. Niiltä löytyivät tutut keltasirkut, pikkuvarpuset ja pihatiaiset, yksi kuusitiainen sekä koko joukko viherpeippoja ja pallokentän ruokinnalla lisäksi tikliparvi sekä ainakin yksi peippo. Jatkoin kävelytietä Hiekkaharjun asemalle, sielläkin lauloi kuusitiainen. Palailin takaisin peltojen ja Rekolanojan laitaa. Palokärki kuikutti jossakin Malminiityn suunnalla, käpytikka naputteli puronvarressa. Sulapätkällä oli ainakin yksi koskikara, se tosin aika arka. Mustarastaiden joukossa oli yksi räkättikin, se etsi ruokaa maasta. Aseman lähellä oli puron sulassa taas lähes neljäkymmentä heinäsorsaa. Kaikkiaan lyhyt iltakierros tuotti 22 lajia, aika hyvän tuloksen. Kotiin tullessa etelässä loisti Venus, kai kirkkaimmillaan näinä aikoina.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.