11.1.2017

Vihkoon vietyä C




( töyhtötintti Kallvikista )



Talvi 40 vuotta sitten poikkesi tämänaikaisesta paljon koska se oli kaikin tavoin perinteinen, lunta ja pakkasta riitti syksystä kevääseen eikä sitä keskeyttänyt yksikään lämpöä tuova myrskymatala kuten nykyisin.


Päivälleen 40 vuotta sitten eli 11.1.1977 oli vapaata aikaa päivällä joten tein runsaan kolmen tunnin kävelylenkin silloisesta kämpästäni Roihuvuoressa Marjaniemen kautta Vuosaareen ja Kallvikiin. Pakkasta oli pari astetta, taivas pilvien peitossa ja tuuli lännestä kohtalaista. Menomatkalla oli poutaa mutta paluumatka Kallvikista kotiin olikin sitten lumisadetta, välillä reippaanpuoleista.


Tuo talvi oli alkuosiltaan ollut yhtä marjalintujen rynnäkköä. Oli niitä vieläkin jonkin verran maisemissa. Mustarastaita oli kolme jo kotinurkilla ja kaksi lisää Marjaniemessä, räkättejä yksi Marjaniemessä ja toinen Kallvikissa. Tilhiä meni yli sadanviidenkymmenen linnun parvi Vuosaaressa. Tyypillistä kaupunkilinnustoa kuten variksia ja varpusia näkyi eniten alkumatkasta. Puluja ei tuolle reitille tullut sentään yhtään. Joku peto, ilmeisesti kanahaukka, hätisteli menomatkalla varislintuja Marjaniemessä.


Kallvikinniemi oli retken tavoitteena mutta sulaa vettä ei enää ollut eikä siten lainkaan vesilintuja. Metsissä oli kuitenkin aika lailla samaa linnustoa kuin nykyisinkin, metsän tiaisia tuli vastaan kolme lajia lisänään puukiipijät ja hippiäiset. Käpytikkoja oli tuona talvena runsaasti, yhdeksän näkyi niemessä ja yksi vielä Vuosaaren puolella.


Eniten lintuja tuli Marjaniemestä. Suuressa siemensyöjien sekaparvessa oli vihervarpusia, urpiaisia ja viherpeippoja, niiden joukossa kymmenkunta peippoa ja saman verran järrejä, lisänään keltasirkkuja, kolme hemppoa ja ilmeinen vuorihemppokin. Kaikkiaan reitillä näkyi 24 lajia, mikä kelpaisi hyväksi tulokseksi tähänkin tammikuuhun.


***


( talvimatkailun spesialisti )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.