9.1.2017

Kaupunkilintuja laskemassa



( pikkuvarpusia ruokinnalla, eivät Salosta )

Sunnuntaina 8.I onnistuin heräämään sen verran aikaisin että reippaasti ajamalla ehtisin mukaan talvilintuja laskemaan Saloon. Viikon takaiset suunnitelmat olivat eläneet ja nyt oli vuorossa kaupunkireitin laskenta ja aloitusajaksi sovittu 9:30. Kun lähdin liikkeelle vasta kahdeksalta ja tankattavakin oli, pelkäsin myöhästyväni jonkin verran aloituksesta mutta pelkoni oli turha. Seppo myöhästyi vielä paljon pahemmin ja laskemaan päästiin vasta kymmeneltä.


Pakkasta oli pari, kolme astetta ja koko Salon jokilaakso sumun peitossa. Tuulta ei ollut nimeksikään joten sumun hälvenemistä piti odottaa iltapäivän puolelle minkä jälkeen taivaalta alkoi paljastua paikoitellen siniväriäkin.


Sinisen talon parkkipaikalta lähdimme kierrokselle. Vähäjokivarressa oli tikliparvia, lähes kaikki reitin tiklit tulivat heti retken alkuun. Naakat olivat jo vallanneet keskustan, tali- ja sinitiaiset olivat vielä nälkäisinä etsimässä ruokaa. Sitä niiden oli pakko etsiä kasvustoista, lintulautoja oli reitin varrella yllättävän vähän ainakin pääkaupunkilaiseen tasoon verraten. Varsinaisia ruokintapaikkoja ei näkynyt reitin varrella ensimmäistäkään.


Keskustan pihat olivat naakkojen ja harakoiden sekä paikoitellen pulujen valtakuntaa, variksia oli tietysti myös siellä täällä mutta pienemmät linnut olivat vähissä. Sinitiaisia erityisesti oli harvakseltaan ja keltasirkut lähes puuttuivat. Kun yli neljä vuosikymmentä sitten perustin tuon reitin, varpusten määrä laskentakierroksella nousi yleensä yli viidensadan, nyt niitä joutui etsimään yksitellen ja oli kuulemma käynyt joskus niinkin että laji oli laskennasta jäänyt kokonaan puuttumaan. Pikkuvarpuset olivat tulleet osittain tilalle, mutta ei niitäkään ollut kuin kymmeniä.


Vaikka reitin pituus oli nyt vain puolet siitä millä sen joskus aloitin, lajimäärä oli selvästi tuonaikaisia suurempi. Turkinkyyhkyt tulivat jo 1970-luvun lopulla jäädäkseen, yksi tuli nytkin reitille. Sepelkyyhky löytyi talvehtivana, ei niitäkään alkuaikoina ollut. Heinäsorsia kierteli kaupungilla, ne puuttuivat alkuvuosina kun kovat talvet jäädyttivät kaikki vesistöt. Mustarastaita löytyi sieltä täältä, ei niitä edelleenkään paljon ole mutta laji on kuitenkin vakiintunut säännölliseksi. Kaikkiaan reitille tuli 22 lajia, alkuaikojen lajimäärä jäi viidentoista vaiheille ja monesti sen allekin. Lähinnä naakkojen ja pulujen ansiosta lintumäärä oli nyt 1098, mikä vastaa aiempien vuosien tuloksia, kilometriä kohti lintumäärä on siis kaksinkertaistunut.


***


( tiklit ovat aina olleet Salossa yleisempiä kuin muualla Suomessa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.