28.1.2017

Puistobongausta



( noin 35 vuotta sitten... )


Kun tässä säännöllisesti kuukausilipun avulla käy katselemassa noita Helsingin keskustan sorsia, tulee väkisinkin mieleen ne ajat jolloin asuin tuolla keskustan alueella ja tein tietysti päivittäin retkiäni ihan samoille paikoille sorsia katselemaan.



( heinäsorsissakin riitti väriä )



Vaikka talvet ovat leudontuneet, sorsien määrä tuolla ydinkeskustassa on selvästi pienempi kuin takavuosina. Se voi tietysti johtua siitä että muuallakin maassamme on nyt sorsille sopivia talvehtimispaikkoja, mutta todennäköisempää on että kaupunkisorsiemme määrä on laskenut.




( suunnitelmissa risteymät )







Ennen muistelen että sorsia ruokittiin tehokkaammin kuin nyt sekä kaupungin että yksityisten ihmisten toimesta. Kaupungit varsinkin pelästyivät lintuinfluenssaa vuosia sitten ja linturuokinta ei ole sen jälkeen ollut enää samalla tasolla kuin sitä ennen, esimerkiksi sorsien ja lintuharrastajien suosimalla Tokoinrannan sulalla on nykyisin kaupungin asettama ruokintakieltokyltti. Kaupunkilinnuistakin on tullut epäsuositumpia kuin ennen, valittajia riittää kun lokit vohkivat kauppatorilla ihmisten välipalat, varikset hyökkäilevät poikasaikaan ohikulkijoiden päälle ja valkoposkihanhet paskovat kaikki paikat. Ennen vanhaan näitä valituksia oli vain harvakseltaan printtimedian yleisönosastoissa, nyt koko some on yhtä yleisönosastoa ja äänessä ovat tietysti ne jotka eivät ennen päässeet esiin juuri hyökkäävyytensä takia.






( tämä lie paikalla jo toista talvea, näkyi tänäänkin )


Erikoisuuksiakaan ei sorsien joukossa ole enää kuin ennen. Valkoposkihanhet ja kyhmyjoutsenet ovat tulleet kai jäädäkseen, mutta haapanoita näkee enää vain korkeintaan yhden kerrallaan, muita sorsia tuskin koskaan. Ennen joukossa oli säännöllisesti muutama haapana, taveja ja toisinaan jouhisorsiakin.Niin sitkeästi ne viihtyivät että jokainen näistä tuotti jossakin vaiheessa risteymiä heinäsorsien kanssa.





( tämän nähdäkseen pitäisi lähteä Heinolaan )


Meri on avoin joten sukeltajasorsat viihtyvät mieluummin siellä, ennen noissa sorsasulissa näki säännöllisesti isokoskeloita ja telkkiä, usein tukkasotkia, joskus alleja tai haahkan. Lokitkin ovat vaihtuneet, nyt paikalla päivystää pääosin kalalokkeja, ennen eniten oli harmaalokkeja. Ne jahtaavat nyt isompia lounaita kaatopaikoilta.



***






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.