27.1.2017

Lintumuisteluita VIII







Piti ihan tänään käydä katsomassa tuolla Petikon suunnalla ettei nyt olisi mitään mahdollisuutta tehdä hiihtäen noita yli kolmen vuosikymmenen takaisia retkiä, lunta oli vain nimeksi, tiet ja polut lähinnä jäässä, lumettomia paikkoja paljon ja lumisilla paikoilla risuja ja muuta hakkuujätettä.


26.1.1975 oli hieman samanlainen talvi kuin nykyisinkin, itse asiassa muistan sen ensimmäisenä selvänä kasvihuonetalvena oman harrastukseni ajalta. Luentojen ja harjoitustöiden välillä oli joutoaikaa niin että ehdin tehdä runsaan parin tunnin kävelykierroksen Turussa Itäharjun kämpältä Kupittaan ja Luolavuoren kautta Rauvolaan ja Katariinanlaaksoon ja sieltä Uittamon kautta takaisin. Sääkin muistutti tämänvuotista, lämpöä juuri yli nollan, täyspilvistä, vaihtelevaa näkyvyyttä ja hieman lumensekaista tihkuilua iltapäivällä. Tuuli oli heikompaa kuin tänään ja kaakon puolelta.


Heinäsorsia löytyi Rauvolanlahdelta ja Uittamolta, harmaalokkeja pitkin reittiä yksittäin ja pikkuryhminä lennossa. Fasaaneja löytyi viitisentoista lähinnä omakotiasutuksen piiristä. Jo Itäharjulta löytyi yksi räkätti ja pari viherpeippoa. Katariinanlaaksossa oli siihen aikaan hömötiaisia, pari tuli tällekin reitille, samoin hippiäinen. Urpiaisia ja punatulkkuja oli vain ylilentävinä. Joka puolella oli sen ajan peruslintuja, variksia, naakkoja ja harakoita, tali- ja sinitiaisia, puluja ja ennen kaikkea varpusia.


Retken parhaiten mieleen jäänyt havainto oli kuitenkin naaraspukuinen mustapääkerttu, joka hyppeli talon pensasaidassa Uittamontien ja Puistomäenkadun kulmassa. Se oli ensimmäinen talvihavaintoni tuosta lajista. Kotipihalla näin vielä varpushaukan ja sen myötä retken lajimäärä nousi yhdeksääntoista.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.