23.1.2017

Lintumuisteluita V



( meitin tukikohta tuohon aikaan Utössä )


22.1.2005 retkemme Utössä jatkui pilvisissä ja tuulisissa merkeissä. Tuuli oli tosin kääntynyt pohjoiseen ja taivaan pilvipeite alkoi hiljalleen rakoilla. Näkyvyyskin parani yli kahteenkymmeneen kilometriin.


Talvimuutto majakkamäellä oli ajatuksissa, mutta emme nähneet kuin yhden tukkakoskelon menossa länteen. Kyläkierroksella nähtiin jo eiliseltä tuttuja lintuja kuten niittykirvinen ja naurulokki. Suopöllö oli ollut saaressa, oli vieläkin mutta jonkun pedon syömänä. Kangaskiurun, peipon ja kottaraisen näimme myös kylällä ennen kuin kävimme majakkaan tutustumassa.


( Kovasen Hannan opastusta seuraamassa majakan kappelissa )


Iltapäiväkierroksen teimme Kesnäsiin. Eilisiä merisirrejä ei enää löytynyt, vain muutama räkätti. Vesilinnuista enemmän näkyi vain telkkiä. Aika vähän lintuja on ollut, vihkooni on päätynyt vain viisitoista lajia.


23.1.2005 oli lähtöpäivämme. Saaressa retkeilimme puoleen päivään asti. Lämpö oli pudonnut asteen verran pakkasen puolelle, tuuli yhä pohjoisessa oli vienyt enimmät pilvet ja lumi pysyi hyvin maassa. Linnut olivat edellispäivistä tuttuja, lisänä vihervarpunen ja kaksi urpiaista, molemmat lajit miulle vuoden ensihavaintoja. Merikotka lensi saaren pohjoispuolitse itään.


( yhteysalus odottaa jo, kamat kasaan, kämppä puhtaaksi ja laivaan... )


Paluumatkalla Jurmosta löytyi taas riskilä ja muutama tukkakoskelo, Aspöstä päivän toinen merikotka ja muutama räkättirastas. Pärnäisissä oli kolme pakkasastetta ja mantereella kymmenen, viisitoista senttiä lunta. Rauhallisesti ajellen olin kotona Vantaalla iltakahdeksan maissa.


***


( edellisiltana Kesnäsissä käymässä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.