31.12.2016

Vihkoon vietyä XCV







31.12.1970: Vuoden viimeinen päivä Jurmossa oli karu. Pakkanen oli jo aamulla yhdeksässä asteessa ja kiristyi päivän mittaan yhteentoista asteeseen. Tuuli oli aamulla jo pohjoisessa, viisi boforia yltyi sekin päivän mittaan kuuteen. Iltapäivällä alkoi vielä reipas lumisade joka pudotti näkymät alle pariin kilometriin. Retkeillä jaksettiin aamuyhdeksästä vähän yli kello yhden. Ei kannattanut jäädyttää itseään kun merellekään ei enää kunnolla nähnyt. Päivän lajimäärä jäi tuulen ja sateen takia kymmeneen, niistä mainittavimpia olivat noin 20 teertä ja pitkään aikaan ainoa kalalokki.


Asemalle ryöpsähti iso joukko nuoria turkulaisia lintuharrastajia uuden vuoden viettoon, joukosta nyt muistan ainakin ensitapaamisen Kirjosen Jorman kanssa ja olihan siinä muitakin niin että aseman lattia oli täpötäynnä sammuneita kunhan uudenvuoden juhlinta joskus seuraavan aamun koittaessa saatiin loppumaan. Ne juhlat olivatkin aikamoiset rymyryyppäjäiset joten kai se on ihan armeliasta etten muista osallistujien nimiä enkä kehtaa kertoilla kaikesta törttöilystä mitä juopottelu noviiseille teetti, miehän ainoana absolutistina teenjuojana muistan kaiken, kuka poltti makuupussinsa kaminan kyljessä, kuka kusi aseman nurkkaan, kuka taas makuupussiinsa, kuka riehui hengenvaarallisesti puolimetrisen leukun kanssa jne jne, todelliset poikabileet. Myönnän että ehdotin asemanhoitajalle saarelta Turkuun palattuani parille tyypille elinikäistä porttikieltoa asemalle...


Kyseinen vuosi 1970 taisi olla myös Luonnonsuojeluvuosi. Kovasti teema oli silloin esillä mutta pettymys oli tuolloin se tunne joka siitä jäi. Uudenvuodenlupauksenani olen merkinnyt havaintokirjaani että pinnankeruun on loputtava. Siitä eteenpäin en laskenutkaan pitkään aikaan mitään vuosi- tai elislistoja, päivittäisten retkien lajimäärän olen kyllä kirjannut muistiin vielä vuodenvaihteenkin jälkeen, merkinnät niistä loppuivat 5.1.1971 kun retkeilin taas Turussa ja Salossa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.