29.12.2016

Vihkoon vietyä XCIII


( tuon oikeanpuoleisen rakennuksen oikeanpuoleinen pääty oli silloinen asema )



29.12.1970: Jurmon retki jatkui, päivätkin alkoivat jo havaittavasti pidentyä. Tosin suuren osan päivästä pilasi tällä kertaa lumisade, tauot olivat lyhyitä ja sadekuurot pitkiä. Pakkasta oli kolmisen astetta, tuuli idästä kolme, neljä boforia. Näkyvyys oli vaihtelevaa, sateettomina hetkinä saattoi nähdä Utöseen asti. Ulkoilua sade ei estänyt, maastossa oltiin puoli kymmenestä puoli viiteen.


Linnut eivät olleet niin helppoja kuin eilen. Kautta linjan lajien yksilömäärät jäivät hieman pienemmiksi, monet jäivät kokonaan näkemättä ja eiliseen verrattuna ainoa uusi laji oli punatulkku. Tosin talitiaisia merkittiin kaavakkeelle neljätoista eilisen kolmentoista sijaan, mutta ehkä joku niistä on laskettu kahteen kertaan... Lajimäärä jäi kolmeentoista eli lähelle tämän retken keskiarvoa.


Päivän merisirreistä yksi löytyi Itäriutan kärjestä ja kuuden yksilön parvi Länsiriutan kärjestä. Koko saari oli siis käveltävä päästä päähän ne nähdäkseen. Kyllähän sitä tuohon aikaan mielellään kävelikin, saarihan oli miulle vielä uusi, maisemat todella erikoisia kun männikön istutuksestakin oli vasta 35 vuotta ja erittäin köyhässä maaperässä se ei ollut kasvanut monessa paikassa kunnolla kolmen metrin korkuiseksi. Se ei ollut ehtinyt siementää vielä yhtään tainta nummelle jonka vapaana liikkuva karja – kesäisin lehmät, ympärivuotisemmin lampaat - piti avoimena. Maisema oli sellainen kuin Lapissa sanottiin olevan, miehän en ollut tuohon aikaan käynyt vielä sielläkään. Saarta ennen peittäneestä metsästä oli muistona vain yksinäinen Jurmon Mänty saaren itäosan nummella. Tuohon aikaan se oli vielä hyväkuntoinen ja sen leveä tasainen latva näkyi saarensa maamerkkinä kauas ympäröivälle merelle. Kasvihuoneilmiön vahvistamat myrskyt runtelivat sen sitten tulevina vuosikymmeninä pala kerrallaan kokonaan pois.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.