28.12.2016

Vihkoon vietyä XCII







28.12.1970: Vuosi alkoi kallistua loppuaan kohti Jurmossa. Päivän lämpötila oli nollan kahta puolta, taivas pilvinen, vasta illalla hieman rakoja pilvipeitteessä. Tuuli pysytteli kevyenä, lännen ja lounaan välisenä. Näkyvyys vaihteli mutta Utöseen asti ei näkynyt koko päivänä, pitkin päivää sateli milloin lunta, milloin tihkua.


Retkellä olimme yhdeksästä kolmeen. Nyt alkoi löytyä vähän lintujakin. Heinäsorsat veivät vesilintujen ykköspaikan 46 yksilöllä allien jäädessä tavanomaiseen 24 yksilöön. Telkkien ja haahkojen lisänä oli nyt myös yksi isokoskelo ja talvipukuinen kuikka, viimemainittu Itäriutan pohjoispuolen lahdessa.


Merisirrejäkin löytyi taas pitkästä aikaa, kolmetoista lintua piipersi somerikossa ”Kallioniemen kainalossa” eli Moringharun ja pääsaaren välisellä kannaksella. Lokkien määrä oli eilisellä tasolla.


Saaren maalinnustossakin oli pieniä muutoksia, teerien määrä oli noussut 21 lintuun. Runsain lintu maalla oli vihervarpunen, sitä oli kahdessa ryhmässä yhteensä noin 50 yksilöä, niiden joukossa oli myös pari urpiaista. Käpytikka oli taas saanut seurakseen toisen lajikumppanin männikköön. Leppälehtoon oli ilmaantunut peippokoiras.


Varikset raakkuivat aamuhämärissä lenkille lähtiessä, joku rastas piilotteli männikön reunan katajikossa ja saaressa kierteli ainakin kolmetoista talitiaista. Sateesta huolimatta päivän lajisumma nousi seitsemääntoista, taisi sivuta ensimmäisenä päivänä tehtyä retkiennätystä.


***


(siinä "Kallioniemen kainalo", kuvanoton aikaan vesi on ollut korkealla, Moringharuun pitäisi kahlata. tavallisesti sinne pääsee sorakannasta pitkin kuivin jaloin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.