19.12.2016

Vihkoon vietyä LXXXIII







19.12.1975: Aamulla herätessä lämpö oli ulkona nollassa ja tuuli lounaassa, taivaan pilvipeitteessä pieniä rakoja. Yöllä ja vielä aamullakin yli meni lyhyitä räntäkuuroja navakan tuulen vieminä. Päivän mittaan kuurot lakkasivat, taivas kirkastui hieman ja tuuli kääntyi taas luoteeseen minkä mukana lämpökin putosi asteen, pari pakkasen puolelle.


Retkellä vietin taas ajan yhdeksästä neljään. Aloitukseni oli sama kuin eilen, sataman kautta länteen. Kovin samanlaiselta näytti linnustokin alkumatkalta, pihan kottaraiset ja tintit, sataman heinäsorsat, haahkat, merimetsot ja tukkasotkapari. Teeri löytyi nyt jo satamasta aamulla. Keltasirkkukin oli samoilla tienoilla, se taisikin olla retken ensimmäinen lajiaan.


Jatkoin länteen kuten eilenkin. Heinäsorsia oli eilistä runsaammin, telkkiäkin kolmen parvi, uutta oli seitsemän laulujoutsenen ja kahden kyhmyjoutsenen sekaporukka joka tuli Heinäsaaren rantamatalaan idästä päin. Kalalokkien muutto oli eilistä vähäisempää ja nyt näkyi taas paikallisiakin lokkeja. Riitteiset rannat eivät olleet edelleenkään merisirrien mieleen.


Jatkoin eiliseen tapaan etelärantaa itään. Kanahaukka näkyi syöneen saalishaahkastaan ison osan eilisen ohitukseni jälkeen. Lintuja näkyi kovin vähän, metsissäkin vain pari tinttiä. Suolta mereen laskevan puron suulta nousi askeleni alta lentoon kuitenkin taivaanvuohi, kai se sama joka oli lähistöllä retkeni alkupuolella. Se pakeni Suolle joten on ymmärrettävää jos sitä ei ole välillä näkynyt, sieltä sitä on mahdoton esiin saada.


Grundvikille oli tullut viiden kyhmyjoutsenen parvi, muuten itäpäässä oli vain tuttuja haahkoja, heinäsorsia ja jokunen merimetso lokkien lisäksi. Itäriuttaa pitkin tuli kaksi kuusitiaista länteen päin, olisivatkohan uusia.


Kylälle palattuani paikalla pihan kauraryynien kimpussa oli taas seitsemän riitaista kottaraista, nyt myös kaksi mustarastasta, uusi oli naaraspukuinen. Päivän lajit jäivät taas kahteenkymmeneenkahteen.


Illan yhteysalus toi seuraa, asemalle tulivat Esko Gustafsson ja Osmo Kivivuori sekä Jari Helstola ja Jukka Grönlund. Osku sanoi ajatelleensa että asemalla pärjäisi ilman makuupussia, mie kyllä epäilin että hän oli vain unohtanut sen jonnekin lähtiessään...


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.