17.12.2016

Vihkoon vietyä LXXXI






17.12.1975: Sade jaksoi jatkua läpi yön. Lämpö putosi neljään pakkasasteeseen joten sen olomuoto muuttui lumeksi. Puoli kymmeneltä se sentään osasi loppua kun lähdin taas yhdeksältä saarta kiertämään. Tällä kertaa lähdin kylältä länteen.


Maisema oli lumen myötä muuttunut valokuvaukselliseksi ja otinkin pitkin päivää maisemaotoksia. Välillä tuhlasin pitkän sarjan yksittäisruutuja johonkin ylilentäneeseen merimetsoonkin, senaikaisessa kamerassani ei ollut moottoria jollaisella sarjat nykyisin syntyvät. Nummen yli muutteli urpiaisia, viherpeippoja ja yksi pulmunen, merellä kalalokkeja.


Menin aluksi länsiriutan kärkeen, haahkoja ja merimetsoja oli paikallisinakin, samoin heinäsorsia, parvi kyhmyjoutsenia ja peruslokkien lisänä yksi nuori naurulokki. Pari kuvaa otin Utöstäkin joka näkyi siististi länsilounaassa. Lounaisriutalle jatkoin, sen kärjestä lähti lounaaseen lentämään talitiainen ja rantaviivasta merisirri. Putkella sirriä seurasin ja jonkin ajan kuluttua se teki mutkan ja laskeutui Haahkasaaren taakse.


Etelärantaa kävelin sitten Sorgenille, pätkä oli jokseenkin linnuton, vain kaksi telkkää päivälle uusia. Leppälehdossa oli pikkulintuja eilistä enemmän, tuuli oli rauhoittunut sen verran että ääniäkin vähän kuului. Pari punatulkkua pyöri puissa rauhattomana, tutut sinitiaiset pari kuusitiaista joukossaan tulivat myös vastaan.


Grundvikissa kuvailin pari ruutua eräästä kaksivuotiaasta haahkakoiraasta, paikallisina oli pikkuporukka heinäsorsia ja yli meni kaksi tilheä. Itäsannat olivat tyhjää täynnä, maisemia otin muutaman filmille. Itäriutalla en käynyt vaan palailin harjupolkua pitkin takaisin kylälle ja asemalle. Kaksi tilheä oli kyläkalliollakin, taisivat olla samat kuin idässä näkemäni, nämäkin lähtivät jatkamaan matkaa lounaaseen. Kottaraisia näkyi aseman pihassa enää viisi, seuranaan mustarastaskoiras.


Mantereella oli talvi vahvistanut otetta ja kai sen takia tännekin asti tuli muutama muuttaja. Pihan kauraryynit kelpasivat lähes kaikille kylän linnuille. Lajit jäivät kahteenkymmeneenkahteen.


***

( phalasilhuetti 70-luvun alusta )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.