14.12.2016

Vihkoon vietyä LXXVIII






14.12.1975: Aamulla väki heräsi aikaisin, pakkaamaan ja siivoamaan. Miulla ei ollut kiire minnekään, paitsi tietysti ulos. Lämpö oli nollan kahta puolta, taivas pilvetön mutta tuuli luoteesta erittäin kovaa, seitsemää, puuskissa kahdeksaakin boforia.


Muu väki lähti tavaroineen satamaan ja kiertämään länsipäätä, heidän laivansa tulisi kahdeltatoista, mie lähdin rauhassa ensiksi saaren metsiin, sitten itään ja sitten sataman kautta länteen. Satamassa kävin tiedustelemassa lähtijöiden tekemiä havaintoja, turhaan. Yhteysalus ei uskaltautunut kovan tuulen takia satamaan asti vaan saarelaiset kuljettivat heidät veneellä Huvudskärin suojassa odottavaan laivaan. Lähtö onnistui niin hyvin ettei kukaan muistanut jättää miulle havaintojaan. Juuri noihin aikoihin osui saareen myös reipas tunnin kestänyt räntäsadekuuro.


No mie kävelin länsipäänkin iltapäivällä ja löysin sieltä sekä yhden merisirrin että tunturipöllön. Kumpikin taisi olla uusi tulokas saaressa joten jäin miettimään mahtoivatko lähtijät nähdä niistä kumpaakaan. Sirri oli vanha naaras mikäli niitä oikein tunnen, pöllö taas nuori koiras eli eri kuin edellispäivänä saaressa ollut. Kova tuuli oli sen saareen pysäyttänyt, ensin länsilahden pohjukkaan mistä se siirtyi vakiokatajan katveeseen. Mistä johtuukin mutta tunturipöllöt löysivät aina tuon saman katajan tarkkailupaikakseen vaikkeivät varmasti koskaan olleet ennen täällä käyneet...


Merimetsoja näin päivän mittaan kaksikymmentä, kanahaukkoja saaressa risteili tällä kertaa peräti kaksi, näin ne yhtaikaa itäpään kierroksellani aamupäivällä. Satamassa oli tuulensuojassa tukkasotkapari.


Kylällä oli parikymmentä talitiaista, pari kuusitiaista ja viisi sinitiaista näkyi taas leppälehdossa. Seitsemän kottaraisen porukka viihtyi edelleen kylällä ja neljä viherpeippoa oli kovasta tuulesta huolimatta matkalla lounaaseen, mitä lienevät talvimuuttajia. Omista muistiinpanoista löytyi tänään 21 lajia.


***


( vakiokatajan katveessa... )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.