15.12.2016

Vihkoon vietyä LXXIX







15.12.1975: Olin sitten vaihteeksi ihan yksin Jurmon lintuasemalla. Eilisiltana alkanut pilvistyminen oli nostanut ulkolämpötilaa viiteen asteeseen mutta päivän mittaan pilvet taas hajaantuivat ja yhä kovana jatkuva luoteistuuli laski asteet takaisin nollan tuntumaan.


Retkeilin omaan tahtiin aamuyhdeksästä iltakolmeen, ensin itäkierroksen, sitten metsien kautta länsipään lenkin. Aloituslaji oli punakylkirastas männikön kappelin puoleisessa kulmassa, se oli retkilaji. Itään päin mennessä näkyi vakiokivillään lepäilevän kuusitoista merimetsoa, itäriutan kärjessä ruokaili merisirri. Se oli ensimmäinen tällä retkellä joka täältä saaren itäosasta löytyi. Sandenin salmessa ui riskilä kovassa aallokossa. Pulmunen lenteli itäsantojen hietikolla ja Grundvikin katajista nousi ilmaan topakka kanahaukkanaaras, sillä oli ruokalistallaan heinäsorsakoiras, jätteet näkyivät paikalla mistä haukka lähti lentoon.


Kova tuuli vei äänet mennessään joten lepikosta en löytänyt kuin jonkun talitiaisen. Länsipäässä kyyristeli katajan takana tuulensuojassa ilmeisesti eilen löytämäni tunturipöllö. Kaksi merisirriä oli etelälahdenkin rannoilla, renkaattomia molemmat. Länsipään vakiokivillä istui 30 merimetsoa ja taas jaksoi kolme viherpeippoa yrittää muuttaa lounaaseen. Odotetumpaa oli että raju tuuli laittoi kalalokkeihin vauhtia, niitä näin päivän mittaan 225 ja muutontapaista oli länteen koko päivän.


Tuuli oli radion mukaan ollut yli kymmenenkin boforia merellä. Se vaikeutti havainnointia kun äänistä ei kuullut mitään, ei pysynyt seisten paikallaan kaukoputkella katsellessa ja kävellessäkin piti nojata kolmenkymmenen asteen kulmassa vastatuuleen. Lajit jäivät seitsemääntoista. Asemakin oli aika kolea kun kaminan lisäksi vain mie ja pari kynttilää sekä öljylamppu sitä lämmittivät. Toki ikkunat oli tiivistetty...


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.