12.12.2016

Vihkoon vietyä LXXVI


(aseman pöytä )



12.12.1975: Uusi aamu alkoi lounaistuulisena ja lämpimänä muttei sentään sateisena. Ulkona oli peräti viisi astetta lämmintä. Siitä huolimatta Veko oli saanut aseman kylmyydestä kyllikseen ja koko aamupuoli päivästä menikin sitten kämpän ikkunoiden tiivistämisessä. No, joka joulu tässä kämpässä oli lämpötila laskenut pohjoisvirtauksen aikana pakkasen puolelle ja enemmän tai vähemmän tapana oli ollut lämmittää sisäilmaa jopa tenua polttamalla ennen kuin oli uskaltautunut kunnolla ylös nousemaan. Muutenhan lämpöä tuossa vanhassa mörskässä tarjosi vain pieni paloöljykamiina jonka teho ei riittänyt mihinkään. Jääkukat peittivät tavallisesti joka ikkunan sisäpinnan kunnon talvisäällä. Harmi vain ettei pelkkä ikkunoiden tiivistäminen tehnyt kämpästä lämmintä. Siinä oli hyvä tuuletus muutenkin, seinissäkin oli rakoja joista kylmä pääsi sisään ja ovenkaan tiiviys ei ollut mistään kotoisin. Teltan tuo kämppä sentään voitti, sadesuoja oli parempi.


Iltapäivällä kiersimme sitten länsipään joka oli tietysti se saaren tärkein seurattava kohdealue. Kaukoputki mukana auttoi näkemään vähän kauemmaskin, sillä laskin Heinä- ja Haahkasaarten takaa 26 merimetsoa kiviltä istumasta, heinäsorsat, allit, haahkat ja koskelot löytyivät samalla. Kyhmyjoutsenet olivat tuulensuojassa etelälahdella ja sen rannasta löytyi nyt taas kaksi merisirriä, renkaattomia, jotka jäivät vielä paikallekin ohitettuamme.


Parasta tarjontaa oli Järven vakiokatajan vieressä istunut tunturipöllö, nuori naaras. Se pelästyi ohitustamme ja siirtyi Järven pohjoislaidalle. Palatessamme se löytyi Joutsenlammen lähistön ison valkean kiven vierestä. Kummallakin kerralla Veko veikkasi kyseistä lintua kiveksi ennen kuin katsomalla kaukoputkeen uskoi mitä hänelle väitin. Järven pohjoisrannalta löysimme myös äskettäin syödyn heinäsorsakoiraan jäännökset joita epäilimme juuri tuon pöllön tekosiksi.


Illalla asemalle saapui iso joukko väkeä, P.Helminen, T.Laaksonen, T.Nurmi, O.Salmi, P.Tamminen ja K.Wahlroos. Kuulemma Kivivuoren Osku oli joutunut jäämään rannalle odottamaan paikkojen vapautumista. Pöllö kiinnosti kovasti bongareita...


***


( ei se mikään kivi ole... )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.