29.11.2016

Vihkoon vietyä LXIX


( kun hömötiaisiakin vielä oli... )



29.11.1970: Ensimmäinen syksy opintoja Turussa alkoi olla loppusuoralla. Ennen viimeisiä tenttejä olin käymässä Salossa viikonloppuna. Jo lauantaina 28.XI kävin lyhyesti Halikonlahdella. Talvi oli tuloillaan, pakkasta kolmisen astetta, tuuli pohjoisessa ja taivas lähes pilvetön. Heinäsorsia viipyili vielä seitsemän Halikonjokisuulla pikkusulassa. Kalalokki ja pari- kolmekymmentä harmaalokkia viipyili yhä lahdella. Jokisuulla päivysti myös lapinharakka. Paikallisina oli myös muutama viherpeippo ja tikli, yli muutteli urpiaisia ja pari vihervarpusta.



Sunnuntaina kävin uudestaan lahdella ja pistäydyin myös Joensuun kartanon puistossa. Viisi heinäsorsaa eilisistä oli yhä paikalla, samoin kalalokki. Harmaalokit olivat häipyneet, yksinäinen isokoskelokoiras tullut käymään. Lepinkäinen oli vaihtanut paikkaa ja etsi syötävää nyt altaiden penkoilta. Viherpeipot ja tikleistä yksi oli myös paikalla, lisänään kaksi pikkuryhmää urpiaisia.



Joensuun puistossa naputteli käpytikkakoiras. Tali- ja sinitiaisten lisäksi puistoa kierteli pari töyhtötinttiä, kuusitiainen ja kymmenkunta hömötiaista. Hippiäiset liikuskelivat omana porukkanaan, samoin närhet. Puiston lounaisnurkan kuusiaidan suojassa asusteli myös yksi peippo. Päivä oli eilistä talvisempi, pakkasta jo kuusi astetta, taivas pilvetön, tuuli kääntynyt koilliseen. Päivän lajimäärää en laskenut mutta kuusitoista lajia on ylittänyt muistiinpanoissani julkaisukynnyksen, variksista, harakoista, naakoista, puluista, varpusista jne ei ollut muistiinmerkintöjä vaikka niitä varmasti näkyikin...


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.