1.12.2016

Vihkoon vietyä LXX



( mustavalcosorsa 70-luvulta )


1.12.1974: Tenttikausi Turussa oli menossa. Kun päivä oli ajankohtaan nähden aurinkoinen, tyyni ja lämpökin nollan tuntumassa, katkaisin lukemisen päivällä kolmeksi tunniksi ja tein muistiinpanojeni mukaan ”pienen terveyskävelyn” Itäharjulta Kupittaan kautta Rauvolanlahdelle sekä Katariinanlaaksoon ja takaisin.


Jo kotikulmilla näkyi peruslajiston lisäksi kymmenkunta räkättiä ja viisi urpiaista. Kupittaan puistossa oli parisataa heinäsorsaa ruokkijoiden toivossa, edempänä Luolavuoren laidassa käpytikkanaaras. Puluja, naakkoja, variksia ja varpusia riitti runsaasti pitkin matkaa.


Lähelle Rauvolanlahtea piti mennä ennen kuin alkoi löytyä enemmän diversiteettiä. Vedet olivat kauttaaltan auki, vesilintuja kuitenkin näkyi vähän. Heinäsorsia oli täällä kahdeksan, telkkiä neljä ja joku muu vesilintu vielä kauempana, jäi kiikareilla määrittämättä. Räkättejä ja urpiaisia liikkui täälläkin, viherpeippoja myös.


Katariinanlaaksossa lensi ylitseni kanahaukka, puustossa piilotteli pari närheä ja perustinttien joukosta poimin vielä kaksi töyhtötiaista. Rannan tuntumassa lenteli muutama kala- ja harmaalokki ja asutuksen laitamilla käveli fasaaneja. Paluumatka sujui sitten taas peruslajistoa katsellen, kaikkiaan retkellä näin vähintään 21 eri lajia.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.