19.11.2016

Vihkoon vietyä LXI


(tälläkin sirrillä on värirengas jalassa )



19.11.1978: Olin Jurmossa, tullut sinne edellisenä iltana. Kun ei Rauhan komennusta odotellessa ollut oikein muutakaan paikkaa, ajattelin viettää lomani lopun täällä. Tullessani oli tupa täysi, paikalla vanha turkulaiskaarti Timo Nurmi, Rurik Baarman, Pentti Vihanto, Ismo Lahtonen ja kirsikkana kakun päällä Esko Tarponen. Toki he lähtivät takaisin Turkuun jo seuraavan aamun laivavuorolla mutta joltistakin naljailua riitti puolin ja toisin siihen asti, muistissa olivat ajat kun olin yhdistysaktiivi Turussa vuosikymmenen alussa. Tuo poppoohan oli niitä perustajia, perustaminen tapahtui vuonna 1966 eli muutamaa kriittistä vuotta aiemmin kuin muutin Turkuun opiskelemaan... 


No, aamulla mie en jaksanut enää vääntää vanhusten kanssa vaan lähdin kahdeksan jälkeen saarta kiertämään. Länsipäässä kului paljon aikaa kun riutoilla oli merisirrejä pikkuparvin joka puolella, vähintään 23 eri yksilöä. Yhdeltä huomasin renkaat jaloissa, terästä oikeassa, punaista vasemmassa. Yksi sirri oli taas kokonaan menettänyt toisen jalkansa, hyppi sitkeästi vain yhdellä.





Merimetsojen ja allien suurin osa viihtyi myös saaren länsipään vesillä. Lounaistuuli oli navakkaa ja hetkittäin kovanpuoleista, taivas täyspilvinen joitakin keskipäivän hetkiä lukuun ottamatta. Näkyvyyttä riitti Utön majakkaan asti. Lämpöä oli hulppeat seitsemän, kahdeksan astetta.


Palailin takaisin sataman kautta, sieltä huomasin rautiaisen ja punarinnan. Saaren metsiä kierrellen löytyi peräti yhdeksän taviokuurnaa, vain parin vuoden tauon jälkeen niitä oli taas liikkeellä näin kaukana merellä. Iltakierroksen lintu oli myös pulmunen, sitä löytyi pikkuparvin yhteensä 35 yksilöä. Etelä- ja itärantojen koluaminen nosti merisirrisummankin 34 yksilöön. Kaikkiaan vihossani on merkintöjä 23 lajista tuolta päivältä.


***


( vihervarpusia löytyi 20, urpiaisia ei yhtään )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.