9.11.2016

Vihkoon vietyä LV



( pöllö verkossa yökierroksella )


9.11.1998: Yö Signiskärillä oli kirkas ja tyyni, lunta tuli lisää, talvi oli tiukentamassa otettaan. Ensimmäinen verkkokierros osoitti että joihinkin lintuihin kylmä on iskenyt selvästi, verkoista poimittiin kolme sarvipöllöä joista kaksi oli nuorta ja yksi vanha. Seuraavakin verkosta poimittu lintu noudatti samaa linjaa, se oli toisvuotias kanahaukkanaaras. Muistelen tilannetta kun irrottelin sitä itsekseni verkosta ja samaan aikaan piti erään suunnittelijan töistä soitella miulle ja kysellä muutamasta työhön liittyvästä jutusta joita hänen nyt piti siellä selvittää. Oli siinä jonkinlaista taidetta irrottaa lintu yhdellä kädellä ja kantaa vielä Karille rengastettavaksi asemalle kun toinen käsi oli varattuna luuriin ja piti keskittyä tyhmiin kysymyksiin. Signi oli muuten sen verran lännessä että kännykkä haki kentän jo Ruotsin puolelta...


Petoja oli kylmä saanut liikkeelle muitakin. Ampuhaukka viivähti hetken saaressa ja jatkoi pian matkaa muualle, sinisuohaukkakoiras leijui saaren poikki Enskäriin ja jatkoi sieltä merelle. Aseman ympäristöön ilmaantui iltapäivällä suopöllö joka pyöri siinä ainakin pimeään asti. Uusi Lapin lintukin tuli retkilajiksi kun aamulla taviokuurna viivähti hetken aikaa Itämetsän etelälaidan puiden latvoissa ja lähti sitten pohjoiseen, merimatka ei kaiketi innostanut.


Hyvän alun jälkeen muut rengastukset jäivät yhteen räkättiin, kontrolleja tuli talitiaisista ja yhdestä peukaloisesta, niitä oli paikallisina yhä ainakin neljä. Iltakolmelta otimme verkot pois koska seuraavana päivänä oli jo tarkoitus lähteä paluumatkalle. Paikallisista taivaanvuohi löytyi vielä mutta jänkäkurppaan emme enää osuneet. Pari niittykirvistä oli yhä paikallisina ja kaksi luotokirvistäkin muutti yksitellen saaren yli etelään. Muuttoa emme paljoa tarkkailleet mutta iltapäivällä meni juuri saaren yli pikkujoutsen lounaaseen, ja jo hieman niitä ennen yhdeksän kanadanhanhen parvi samaan suuntaan.


Illalla taivas oli pilvetön, pikimusta ennen Kuun nousua ja pohjoisessa loimusivat komeat revontulet. Niitä ja tähtitaivasta ihailimme aseman pihassa pitkään, kunnes Kuu nousi ja kieltämättä myös sormet sekä varpaat alkoivat kohmettua. Miulla oli tähtiputkeni taas mukana ja sen kanssa seurattiin monenlaisia taivaan kohteita, kiikarilla sitten poimittiin satelliitteja joita risteili iltayön tunteina eri suuntiin runsaasti.


Svensk sammanfattning: Näten öppet kl 00-15, 5 ringmärkningar ( Asi otu 3, Acc gen 1, Tur pil 1 ) och 9 kontroller ( 8 Pmaj, 1 Ttro ). Observationer: Bra can 9 ex SW kl 12:05, Cyg col 1 ex SW kl 14:00, Asi fla 1 ex söder om stationen, Ant pet 2 enstaka flyttade S, Phy col 1 ex i öns södra udde på eftermiddagen, Pin enu 1 stannade för en stund i Österskogen och fortsatte NE kl 8:30.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.