8.11.2016

Vihkoon vietyä LIV







8.11.1998: Pohjois- ja luoteistuuli oli jo kovaa ja pakkastakin yöaikaan pari astetta. Aamulla lämpö oli noussut nollaan mutta lintuja ei ollut sen paremmin taivaalla kuin verkoissakaan. Hieman yrityksen tapaista oli isokoskeloilla joita meni lounaaseen pikkuryhmin, mutta yksin niiden seuraaminen ei motivoinut tarpeeksi.


Seppo kunnostautui poimimalla esiin kuuden merisirrin parven Enskärin salmen läheltä Kappalgrynnorna-luodoilta. Miekin onnistuin löytämään eilisen jänkäkurpan saunan takaa levävalleilta ja samasta paikasta nousi ilmaan myös taivaanvuohi.


Saaressa paikallisina oli myös neljän tiklin porukka, taisivat olla retken ensimmäiset. Lisäksi itämetsän tuntumasta löytyi lapinsirkku, sekin retken ainoa ja jo aika myöhäinen. Verkosta tuli heikosti saalista, vain kymmenen uutta lintua, niistä kuusi punatulkkua. Yksi tundraurpiainen saatiin kuitenkin merkittyä. Yhdestä peukaloisesta tuli taas kontrolli.


Iltapäivällä pari merikotkaa ja niiden seurana yksi maakotka pitivät pitkän lentonäytöksen Enskärin yllä ja maakotka jatkoi siitä matkaa lounaaseen. Aseman lähellä pyöri mystinen kirvinen, jolla oli hyvin selvät naama- ja silmäkulmakuviot, tuntomerkkejä ei kuitenkaan sen enempää haltuun saatu, ääntäkään lintu ei päästänyt joten eipä tiedetä mitä lajia se lopulta oli, mikään yleinen tuskin tulee kyseeseen... Saunaa yritimme lämmittää, mutta edes tuntikausien yritys ei saanut lämpöä nousemaan kunnolla kolmeenkymmeneen asteeseen ja pukuhuoneena toimiva puuvaja oli jääkylmä tuulen puhaltaessa seinänraoista esteettä paljaalle nahalle.


Svensk sammanfattning: Näten öppet 00-24, 10 ringmärkningar, mest Pyr pyr 6, 1 kontroll (Ttro). Observationer: Aqu chr 1 juv flyttade SW kl 15:20, Cal mar 6 ex rastande på Kappalgrynnorna på eftermiddagen, Lym min 1 ex ännu på bastuviken, Car hor 1 ex ringmärktes, Cal lap 1 ex vid Österskogen, Anthus sp 1 ex med starka ansikts- och ögonmärkningar på ängen norr om stationen, läten hördes inte och fågeln försvann innan vi lyckades fästa bestämningen.


***


( siinä tosiaan kyyristelee jänkäkurppa, mv-otos 45 vuoden takaa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.