16.11.2016

Vihkoon vietyä LIX







16.11.2002: Viikonloppu alkoi ja lähdin heti aamusta ajelemaan Salon suuntaan kunhan ensin olin tankannut ajoneuvon. Pakkasta oli, juuri ja juuri, täyspilvistä, tuuli heikkoa, maalla hyvä näkyvyys. Menomatkalla tienvarressa näkyi tilhien ja räkättirastaiden parvia, jokunen korppi ja närhi lenteli tien yli. Järvet olivat jäässä mutta pari joutsenta näkyi kuitenkin tienvarressa.


Halikonlahdelle ehdin ennen aamukymmentä. Sokeritehtaan altailla oli pieni parvi heinäsorsia, vedenpuhdistusaltaiden luona sulaa vain joessa ja ojissa. Puhdistamon ojassa oli paikallinen kuningaskalastaja, se oli ollut siinä jo monta viikkoa. Yksi nokikana sinnitteli Halikonjoessa. Pikkutikka ja palokärki liikuskelivat altaiden tuntumassa, lapinharakka etsi saalista pensaiden latvoissa tähystellen. Yli lensi räkättien parvia ja urpiaisryhmiä, paikallisina oli pääasiassa variksia ja naakkoja, lepinkäiselle liian isoja saaliita.


Jatkoin kierrostani Perniöön, Strömmaan. Kanavan sulassa oli harmaa- ja merilokkeja, muutama isokoskelo, telkkä ja tukkasotka. Räkättejä lensi yli täälläkin. En jatkanut matkaa Kemiöön vaan käännyin takaisin ja jatkoin etelään kohti Hankoa. Tuulihaukka lensi tien yli Tenholassa, muuten matka oli aika linnuton.


Neljän Tuulen Tuvalla Hangossa oli sulaa, mutta näkyvyys sumun takia jäi runsaaseen kilometriin. Se riitti kuitenkin paljastamaan edustalla uivan nuoren jääkuikan. Muutama haahkakin siellä ui, rannan tuntumassa kyhmyjoutsenia. Laulujoutsenta ei näkynyt mutta niiden ääntä kuului sumusta.


Täktomilla ja Täktbuktenilla kävin myös mutta näkemäni linnut olivat metsälintuja, siis tinttejä, hippiäisiä, puukiipijöitä, käpylintuja ja varislintuja. Rannan matalat lahdelmat olivat jäässä täälläkin, avointa oli vain edempänä. Högholmenilla vielä kävin ja täällä oli sulaa joutsenille. Vajaan sadan kyhmy- ja laulujoutsenen joukossa oli yksi pikkujoutsenkin. Hanhet olivat lähteneet koko reitin varrelta, edeltänyt viikon mittainen esitalvi lumisateineen ja lähes viidentoista asteen pakkasineen oli ehtinyt ne pois pelottaa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.