13.11.2016

Esitalven kourissa



( tilhet koivussa )


Pari viikkoa sitten herätessäni yllätin ikkunan takaa joukon räkättejä nyppimässä marjoja lähimmästä pihlajasta. Tänään heräsin taas lähellä puoltapäivää ja kun avasin verhot, pihlaja oli täynnä tilhiä. Päivittäin on yli lentänyt tilhiparvia, mutta nyt ne olivat uskaltautuneet viimeisten marjojen kimppuun.


Tunnin niitä seurailin ja sinä aikana puusta puhdistettiin lähes kaikki marjat. Pienenä apuna niillä oli muutama räkättirastas, pari mustarastasta ja pari varpustakin innostui maistelemaan siinä joukossa sopisiko pihlajanmarjadieetti niillekin. Eivät ne kauan mukana olleet mutta näköjään ovat valmiita kokeilemaan uuttakin jos esimerkkiä annetaan.


( ja ikkunan takana )

Muuten kotikulmilla on ollut aika hiljaista. Koskikaroja on tullut paikalle kaksikin, Keravanjokeen ja Rekolanojaan. Punarintoja on paikalla myös useampia, pari kolme lintua tuntuu viihtyvän koristepensaissa talojen pihoilla.


Helsinkiin on bongariväkeä vetänyt monikin erikoinen lintu. Varmasti tehokkain vetäjä oli Seurasaaressa hyvän aikaa viihtynyt idänpikkusieppo, tosin kävijät keskittyivät niihin viimeisiin päiviin kun lajille keksittiin sen oikea nimi. Lumentulo on kai lopulta lannistanut sen kun vajaaseen viikkoon ei siitä enää ole havaintoja tehty. Keskustassa on sen sijaan viihtynyt töyhtökiuru, tosin sekin on haastava bongattava koska viihtyy lähinnä kerrostalojen sisäpihoilla. Samalla retkellä moni on kävellyt Tähtitorninmäelle missä varpusten joukossa on pähkinää ja leivänmuruja syönyt kai tähän mennessä myöhäisin Suomessa havaittu peltosirkku. Sen näköisiä lajeja on muitakin, mutta tämä taitaa olla kyllä ihan peruspeltosirkku, ulkonäöstä ja äänestä päätellen. Lintu taitaa pärjätä niin kauan kunnes tulee kunnon pakkasia, muuttajaksi se tuskin enää kuntoutuu.


***


( töyhtökiuru kahdeksan vuoden takaa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.