16.10.2016

Vihkoon vietyä XXXVIII


( pikkusieppo on pyrstöä lukuun ottamatta aika piirteetön tirppa )



16.10.1986: Aamu Jurmossa kolme vuosikymmentä sitten aukesi mitenkuten, sumu oli tiukkaa. Välillä näkyvyys putosi jopa alle neljäänkymmeneen metriin eikä se koko päivänä parantunut kuin korkeintaan jonnekin sadan, parinsadan metrin vaiheille. Niin paha sumu oli että koko päivänä viisihenkisen miehityksemme onnistui nähdä vain yksi haahka ja merilokki jäi kerrassaan näkemättä, sen sentään näki ainakin noina vuosina, kai nykyisinkin ihan joka päivä jos asemalta ulos vaivautui.


Muuttohavainnot jäivät ymmärrettävästi käytännössä pelkkiin äänihavaintoihin, punakylkirastaiden, urpiaisten, järripeippojen ja keltasirkkujen ääniä kuului sen verran yläpuolelta että niiden voi arvata olleen liikekannalla ainakin vähän. Erikoisuudet joiden tiedettiin olevan saaressa onnistuttiin jotenkin havaitsemaan, kuten länsipään pikkujoutsen ja punasotka. Kahlaajareitilläkin havaittiin edelleen tuttu valikoima myöhäistä valkovikloa myöten. Pikkusieppo oli edelleen paikallaan leppälehdossa ja toinen tuli verkosta männiköstä. Nyt tamperelaisetkin onnistuivat lajin vihdoin näkemään kun se kädessä heille eteen tuotiin.


( siinä se nyt on, pikkusieppo, Topi näyttää tamperelaisille )

Rengastus tuotti 88 merkintää, niistä perinteinen ykkönen oli yhä hippiäinen 60 yksilöllä, perinteinen kakkonen punarinta 14 merkinnällä. Pöllöjä ei hyvän alun jälkeen saatu tänään kiinni yhtään, paikallisina löydettiin helmi- ja sarvipöllö ja yksi lajilleen määrittämätön Asio nähtiin. Pikkusieppo oli tietysti erikoinen rengastus, toinen erikoinen oli männiköstä verkkoon saatu niittykirvinen. Kaksi tiltalttiakin tuli taas pyydyksistä. Petoja ei saatu kiinni yhtään ja nähtiinkin vain yksi varpushaukka vilahdukselta sumussa.


Päivän lajimäärä jäi viiteenkymmeneenviiteen, huonoin tulos retkellä tähän mennessä, ja nukkumaan mennessä toiveissa ykkösenä oli että sumu vihdoin hälvenisi. Sen se voisi tehdä jos tuuli taas viriäisi, tämä päivä oli ollut aika tuuleton.


***



( punarinta käsittelyssä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.