14.10.2016

Vihkoon vietyä XXXVI




14.10.1986: Sää Jurmossa oli taas muuttunut, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja pilvisyys tihentynyt sumuntapaiseksi, näkyvyyttä oli runsaan kilometrin verran. Muutto oli edelleen heikkoa, vähän urpiaisia ja tiaisia, tiaisten lisänä myös pyrstötinttejä, syyskauden ensimmäiset Jurmossa. Männiköstä löytyi heti aamusella helmipöllö koillisnurkasta torkkumasta. Hippiäisiä parveili edelleen ympärillä kymmeniä.


Sumu tihentyi ja näkyvyys putosi sataan metriin, oli aika lähteä etelärannan kautta länteen kahlaajalenkkiä kiertämään. Kolme joutsenlajia onnistuttiin pelastamaan päivän listalle kelistä huolimatta. Sorsia oli länsipäässä mukavasti, heinäsorsien ja haapanoiden joukossa vielä kahdeksan jouhisorsaakin. Järvellä yllätyin melkoisesti kun siellä ui punasotka, se on ulkosaaristossa todellinen harvinaisuus. Kun lisäksi näin vielä rantaa pitkin länteen muuttavina kolme lapasotkaa, tuli tästä myös kolmen sotkalajin päivä. Sellaisia ei Jurmossa juuri vastaan tule. Joku alli- ja pilkkasiipiparvi näkyi myös muuttavan, mutta sumu peitti enemmät muutot suojaansa. Kahlaajalajisto oli vanhaa tutuksi tullutta, vain kuovi oli tainnut hävitä kun sitä ei enää näkynyt.


Mie palailin evästauolle asemalle ja sen jälkeen lähdin metsiä kiertämään. Päivällä näkyvyys palasi toviksi kilometrin tasolle. Männiköstä löytyi myös kovin kapeaksi tekeytyvä sarvipöllö, torkuilta sekin. Rastaista pienet lajit olivat vähentyneet, nyt näkyi enemmän räkätin kokoisia, kulorastaitakin kymmenkunta, mustarastaita viitisentoista. Leppälehdossa rätisi taas pikkusieppo tutulla paikallaan. Grundvikin rannat ja katajikon tutkin toiveikkaasti mutta eilistä sirkkua ei nyt näkynyt. Itäsannat olivat jo autiot, merellä edustalla oli kymmenkunta pilkkasiipeä. Palasin takaisin aseman suuntaan käväisten uudestaan lepikossa. Uutta oli vain että kettu oli saanut kiinni helmipöllön ja syönyt sen, vain pää siitä löytyi.


Tamperelaiset olivat taas omalla kierroksellaan, ja löytäneet tänään eilen kadoksissa olleen isokirvisen entiseltä paikaltaan Joutsenlammen niityltä. Sumusta huolimatta päivän lajimääräksi saatiin 68. Sen verran saaressa oli oltu että osattiin jo etsiä oikeita lajeja oikeista paikoista joten huono näkyvyyskään ei haitannut. Illalla sumu taas tiivistyi joten huomiseksi odotukset olivat hämärän peitossa.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.