27.10.2016

Vihkoon vietyä XLV



( töyhtötinttejä näkyi maaseutukierroksella muutamia, tässä yksi senaikainen )


27.10.1974, olin Salossa, pyörälenkillä aamukymmenestä iltakolmeen. Tein aluksi maaseutukierroksen Katinkallion, Ilmusmäen ja uuden Peppursuon kaatopaikan kautta ja loppuajan kiertelin Halikonlahtea. Keli oli aika mukava, ihan toista kuin tämänpäiväinen sadesää. Syksy oli suhteellisen lämmin, koskapa löysin Salon Haminalahden luona tieltä äskettäin yliajetun rantakäärmeen raadon. Ilmusmäen luona oli tiellä autoon törmänneen hömötiaisen raato, sekin aivan äsken kuollut. Mittasin sen siivet ja taisi olla vasenkätinen kuten miekin koskapa sen vasen siipi oli millin oikeaa pidempi mittasin sen sitten minimi- tai maksimimenetelmällä. Linnut olivat maaseutukierroksella muuten vähissä, kolme pientä tilhiporukkaa lensi yli ja käpytikka naputteli Katinkalliolla.


Halikonlahteen turvauduin lintuja nähdäkseni, enkä taaskaan turhaan. Tunturikiuruja olin jo eilen nähnyt kaksi muuttamassa lahden yli, tänään yksi oli rauhattomana lähipeltojen yllä kiertelemässä. Viurilanlahden puolella kierteli kaksi metsähanhea, ne lähtivät lopulta jonnekin pohjoiseen. Sorsia oli vielä, neljäkymmentä heinäsorsaa, parikymmentä tavia ja telkkää, tusinan verran jouhisorsia joista yksi koiras oli jo lähes juhlapukuinen. Niiden lisäksi yli muutti 39 sorsan parvi joista neljä näytti miusta haapanoilta, muut lienevät olleet heinäsorsia. Kaksi allia ui myös vedenpuhdistusaltailla.


Kahlaajia viivytteli vielä useita, yksi töyhtöhyyppä, yksi tylli ja kaksi taivaanvuohta huomasin altailla ja lähipellolla. Tuttujen harmaalokkien lisäksi jokivarressa lenteli myös nuori naurulokki. Pulmuset olivat myös tulleet pohjoisesta, neljä kertaa huomasin niitä ja suurimmassa porukassa oli 26 lintua. Paikallisiakin lintuja vielä oli, kuten kolmesataa kottaraista talven tuloa odottamassa ja palokärki huutelemassa joen vastarannan mäellä. Petolintuja en nyt nähnyt yhtään, eilen oli lahden yli lentänyt piekana. Ainoa peto oli kärppä altailla, sekin jo muuttamassa valkeaan talviturkkiin ja erottui siksi hyvin vielä muuten tummassa maisemassa.


Illalla palasin junalla Turkuun ja Kupittaan asemalla kuulin iltayössä ylimuuttavan punakylkirastaan vihellyksen.


***


( nämä kottaraiset kuvasin myös jo 70-luvun alussa Halikonlahdella )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.