22.10.2016

Vihkoon vietyä XLII






23.10.1966: Tasan viisi vuosikymmentä sitten oli myös sunnuntai, täyspilvistä, tihkuilikin ajoittain. Lämpöä oli kahdeksan astetta eikä tuullut. Tein iltapäivällä kävelykierroksen Sirkkulan kotimetsissä, kolmen, neljän kilometrin kierrokseen käytin runsaat kaksi tuntia.


Lajeja näkyy tulleen 24 epävarmatkin mukaan lukien, ja hymyilyttää miten pedanttisesti kirjasin kaikki näkemäni linnut itsetekemääni karttapohjaan. Tämän päivän retkestä tuollaisen kartan työstäminen tekisi varmasti hulluksi, sen verran paljon noita pisteitä tulee. Tosin nykyisin suosittu havaintotietokanta Tiira netissä yllyttää juuri tuohon, vain karttapohja on valmiiksi ohjelmassa. Viiden vuosikymmenen takainen reitti alkoi kotitalosta, pisteestä V ja kiersi myötäpäivään. Retken ykköshavainnoksi olen tekstissä nostanut metsäpellon reunasta löytämäni sarvipöllön, joka oli saanut saalista ja se mukanaan siirtyi edestäni sisemmäs metsään. Olen jopa spekuloinut mahdollisuudella että se jäisi kevääseen asti ja pesimään alueelle. En tainnut tuolloin vielä tietää miten arvaamattomia erityisesti sarvipöllöt ovat tuon pesintänsä kanssa...


Toinen merkittävä laji on tekstin mukaan ollut käpytikka jota huomasin kymmenen yksilöä, tosiaan kymmenen merkkiä lajista voi reitin varrelta löytää. Sehän oli miulla erityistarkkailun kohteena tuona syksynä, juuri sen takia että niitä oli niin runsaasti. Tällä kertaa merkitsin muistiin että ne olivat selvästi hiljentyneet alkusyksystä. Ne eivät enää mekastaneet keskenään vaan reviirirajat olivat vakiintuneet ja linnut keskittyivät ravinnonhankintaan. Edelleen olen erikoisuutena noteerannut metsästä jostakin tulvalammikosta ylös nousseen heinäsorsan.


Nykytilanteeseen verraten kiinnittää huomiota kaksi havaintoa pyystä. Niitä ei näin kaupungin laitamilla enää näe. Palokärkikin oli heti kotimetsän laidassa ja syvemmältä löytyi kolme närheä. Pari peippoakin piileskeli vielä metsässä, samoin kaksi mustarastasta. Havainnot kuusitiaisesta ja sepelkyyhkystä ovat saaneet kysymysmerkin viereensä, en ehkä nähnyt niitä kunnolla enkä luottanut tuolloin pelkkiin kuulohavaintoihin, kysymysmerkki on myös pikkukäpylinnulla, merkki koskenee tarkkaa lajinmääritystä eli joku käpylintu se oli.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.