21.10.2016

Päiväkierroksilta




Viime päivät ovat taas kuluneet lähiretkeilyssä. Keskiviikkona kävin Matalajärven maisemissa katselemassa vesilintuja. Sadat hanhet ja haapanat kansoittivat melkein tyventä järveä. Joutsenia oli muutamia kymmeniä kumpaakin lajia ja ajoittain tunteet kävivät edelleen kuumina. Tyvenessä kuuli jo kaukaa kun kyhmärikoiras purjehti kuin 1600-luvun sotalaiva valitsemansa uhrin kimppuun. Linnut joutuivat kuitenkin väistymään kauemmas kun taas joku kalamies souteli kumiveneineen keskelle järveä virveliään vispaamaan.





Torstaina taas kävin ensialkuun Haltialassa. Tuli mieleen ottaa muutama kuva paikallisesta turturikyyhkystä ja verrata niitä 32 vuoden takaisiin otoksiini jotka otin, missäpä muuallakaan kuin Jurmossa. Lintu oli helppo löytää, pellolla partioi jo valmiiksi muutama kuvaaja ja bongari ja kohde pyrähteli vähän väliä lyhyitä matkoja näitä väistellen. 




Sänki pellolla oli pitkää ja sen suojassa lintu käveli välillä rauhallisesti pitkään huomaamatta. Kuvia siitä sai seuraamalla vain takapuolesta. No, paikalle marssi Komin Pekka, järjesti kuvaajat riviin ja komensi tiellä kiikaroivista bongareista ajomiehen toimittamaan linnun tulilinjalle. Siinähän se saapui hiljalleen kävellen kymmenen, viidentoista metrin päähän kunnes alkoi empiä ja pyrähti sitten taas vajaan sadan metrin päähän. Miulle riitti tuo yksi ajo, toiset jäivät vielä kertaamaan.


( vuoden 1984 turturi Jurmosta, Rivaston kiinnittämä rengas kiiltää jalassa )


Viikissä on edelleen ilmoitettu havaintoja taigarautiaisesta, torstailtakin, mutta kun paikan ohi kävelin, ei kukaan olijoista ollut sitä siinä vielä havainnut. Miekin lähdin saman tien jatkamaan kierrosta peltojen ympäri Vanhankaupunginlahden rantaan. Vesi on todella matalalla, Purolahti pelkkää lietettä. Valkoviklokin täällä vielä piti olla mutta eipä tullut vastaan, hyyppiä riitti vielä runsaasti, jostakin kuului kapustarinnan ääni ja pari taivaanvuohta nousi ilmaan varpushaukan säikyttämänä. Jostakin oli tullut lahdelle 36 harmaahaikaraa ja yli 30 laulujoutsenta. Yli lensi joitakin satoja valkoposkihanhia kolmena parvena. Pyrstötiaiset ja hömötiaiset liikkuvat näinä päivinä vilkkaasti ja nytkin niitä huomasin useita äänekkäitä parvia.


( näitä löytyy nyt monesta paikasta vaikka Viikin lintu pysyttelikin iltapuolen piilossa )


Perjantaina lähdin taas Matalajärven suuntaan, hyvänä houkutteena tällä kertaa oli läheisestä Träskändan kartanonpuistosta löytynyt lapinpöllö. Se piileskeli korkealla kuusikossa mutta närhet opastivat äänillään paikalle. Järvellä oli edelleen runsaasti lintuja, laskin n.1500 sorsaa ja sotkaa, 710 kanadanhanhea ja yhteensä 120 kyhmy- ja laulujoutsenta. Yksi harmaahaikara värjötteli täälläkin. Palasin takaisin Haltialan kautta mutta ilmeisesti turturikyyhky oli jo lentänyt yöpuuhunsa, pellolla oli enää rastaita.


( koivusta lappari on helpompi kuvata kuin kuusen sisältä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.