25.9.2016

Vihkoon vietyä XIX




( suokukko oli yleisin kahlaaja noihin aikoihin )


23.9.1972 Tuona vuonna laskimme tehostetusti kahlaajia Salon seudulla, erityisesti Halikonlahdella. Muutakin ehti silti tekemään. Oli vissiin viikonloppu ja mie olin tullut Turusta Saloon. Katinkalliolla tarkkailin muuttoa yhdeksästä kolmeen Korvenojan Pepen kanssa, sää oli yläpilvinen ja iltapäivällä lämpö nousi lähelle viittätoista astetta. Muutto oli aika rauhallista, petoja liikkui yhdeksän, määritetyt hiiri- ja kanahaukkoja. Kyyhkyjä muutti varsin vähän, määrityksiä tuli kolme uuttukyyhkyistä ja nähtiinpä yksi muuttava pulukin. Käpytikkoja muutteli muutamia ja joku huuteli paikallisenakin. Muista tikoista paikalla oli palokärki ja pikkutikka. Korppi tietysti kierteli tienoolla ja tänä syksynä vaelteli myös tiaisia, kuusitiaisia meni useita pikkuryhmiä ja mukana oli pari kertaa hömötiaisiakin. Vihervarpusia pyöri ympärillä yhteensä noin tuhat ja lapin urpiaisia oli muutolla noin 40.

Iltasella kävimme sitten Halikonlahdella laskemassa paikalliset kahlaajat. Niitä olikin aika paljon, vielä kahdestatoista lajista. Eniten oli suokukkoja, 160, ja hyyppiä, 93. Sirrejä oli neljää lajia, hienoimpana pulmussirri. Punakuirikin oli paikalla. Kahlaajat vaihtelivat aika paljon paikkoja ja se näkyy tuona päivänä täytetyistä kolmesta kaavakkeesta, yksi näki enemmän yhtä, toinen toista ja kukaan ei tainnut nähdä kaikkia päivän lajeja saati lintuja. Muitakin lintuja lahdella oli, viisisataa vihervarpusta kierteli täälläkin, samoin 150 urpiaista ja 50 tikliä. Haarapääskyjä muutteli täällä vielä noin sata ja paikallisina niitä pyöri saman verran.


(toisinaan kuusitintit lähtevät vaeltamaan kuten 1972 ja nytkin )

Seuraavanakin päivänä aloitin muutontarkkailulla Katinkalliolla, nyt oli jonkin aikaa seurana Laihon Ilkka. Sää oli kylmentynyt, lämpö jäi kymmenkuntaan asteeseen, pilvipeite oli yhä hajanaista yläpilveä, tuuli heikkoa. Petoja muutti tänään kaksitoista, nyt määritimme varpushaukkoja, sinisuohaukkoja, hiirihaukkoja ja tuulihaukan. Viiden suokukon parvi muutti myös täällä, käpytikkoja oli liikkeellä enää yksi. Päivän runsain oli sepelkyyhky jota pikkuparvin meni lounaaseen yli neljäsataa, aloitus varhaisaamusta olisi tuottanut varmaan vielä paljon enemmän, laji kun on aamumuuttaja. Korppi lensi tänäänkin kallion yli kaakkoon, kenties paikallisia kun niitä alkoi tuohon aikaan tulla Salon seudun metsiin.


Halikonlahdella oli vielä yksitoista kahlaajalajia, uutena eilisiin kapustarinta viiden linnun parvena. Pulmussirri oli paikalla edelleen, samoin eilinen kuovisirri. Suokukkojen ja töyhtöhyyppien määrä oli puolittunut eilisestä, punakuiri jatkanut matkaa. Viherpeippoja pyöri alueella neljänsadan linnun parvi, petojakin paikalla oli tuulihaukka ja kaksi ampuhaukkaa. Ehkä pedoksi voi laskea myös lapinharakan joka oli tullut seuraamaan pikkulintujen ja myyrien touhuja lähipelloille, mielessään tietysti napata joku niistä retkievääksi.


***




( siinä pieni osa Viurilanlahden lietteistä, kuva vuodelta 1980, siinä näkyy piilokoju mistä kuvattiin kahlaajia )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.