29.8.2016

Vihkoon vietyä XVIII



(asemaparakin siistimpi sivu)


29.8.1978: Aamulla herättyämme ja ulos lähdettyämme huomasimme tuulen vaihtaneen suuntaa, nyt se puhalsi lännestä eikä se koskaan ole syysmuutolle hyväksi Jurmossa. Petolinnut pysyivät melkein kokonaan poissa saaresta, vain yksi ainoa tuulihaukka oli jäänyt paikalliseksi, muut siivekkäät pedot olivat hävinneet eikä uusia tilalle tullut.


Ketut, nuo siivettömät pedot, olivat toipuneet edellispäivän järkytyksestään ja näimme taas kahden yksilön lorvailemassa lepikon pohjoislaidan kalliolla. Onnistuimme kuvaamaankin niitä, lähimmillään jopa noin 60 metrin päästä, joten lienevät olleet juuri niitä tämänkesäisiä pentuja.


Kahlaajien lajimäärä pysyi entisellään, yksilömäärät kyllä vähenivät edelleen. Pulmussirri oli kadonnut, oikeastaan ainoana parempana lajina pysytteli kaksi tundrakurmitsaa, kai ne samat olivat olleet täällä retken alusta asti.


Pikkulinnustokin oli yöllä heikentynyt, pajulintujen ja harmaasieppojen määrä puolittunut, leppälinnuista oli jäljellä enää yksi. Kirvisten joukkoon oli kuitenkin ilmaantunut Järvelle yksi lapinkirvinen. Sillä Seppokin sai katkaistua kaksisataa vuodariaan, päivästä siis jäi kiinni tämä kisa. Tosin sainhan miekin siitä lajin lisää joten ero säilyi. Mielessäni ei kuitenkaan ollut mikään ennätyssaldon teko, enhän ollut laskenut pinnoja edes vuonna 1973, ilmeisenä ennätysvuotenani. Lapinsirkkujen määrä oli noussut seitsemään.


Illalla touhusimme asemalla normaalirutiineja ja kun sitten ennen nukkumaanmenoa iltakymmenen maissa piti käydä vielä loppukevennyksellä, huomasimme että pohjoistaivaalla loimottavat kertakaikkiaan komean näköiset revontulet, vähän kuin ilotulitus kisamme päätteeksi. Niitä ihaillessa kuulimme myös neljän yömuuttavan harmaasiepon äänet.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.