30.8.2016

Vihkoon vietyä XIX





30.8.1978: Meillä oli onni myötä ja tuuli oli yön aikana kääntynyt taas takaisin koillisen puoleiseksi. Se toi heti muuttajia saarelle ja saaren ohi, jo aamulla yli meni seitsemän kuikkalinnun parvi. Petolinnutkin tulivat taas saareen asti, päivän mittaan näimme yksitoista varpushaukkaa, neljä tuulihaukkaa ja kaksi hiiri- tai mehiläishaukkaa.


Matalapaine oli taas lähestymässä ja kahlaajamäärät hiljalleen nousemassa, nyt näimme neljätoista lajia. Jonkin verran suoraa ylimuuttoakin tapahtui, muun muassa kuuden tyllin ja kolmen kuovin muuttoparvet, ja taivaanvuohien sekä suokukkojen määrät olivat palanneet parin päivän takaiselle tasolle. Vielä illalla näimme tumman merikihun muuttavan lounaaseen.




Hyönteissyöjiäkin oli ilmaantunut saareen ehkä aamuyön pienen sadekauden pudottamina, sinirinta ja hippiäinen retkelle uusina, pajulintujen, sieppojen ja leppälintujen määrät olivat retken tähän mennessä suurimmat. Aamulla oli yli muuttanut lisäksi punavarpunen sekä kolme rautiaista, nekin retkelle uusia. Lapinkirvisestä tehtiin myös muuttohavainto ja lapinsirkkujen määrä oli noussut kahdeksaantoista.


Elokuun viimeinen oli lähtöpäivämme. Puoli yhdentoista aikaan lähti yhteysalus Jurmosta kohti Turkua, missä olimme iltakuudelta. Aamulla teimme kevyen kierroksen Männikön ja sataman välimaastossa ja käväisimme Moringharussa odotellessamme paattia tulevaksi. Lajisto oli tältä retkeltä tutuksi tullutta, pari varpushaukkaa, tuulihaukka, seitsemän peruskahlaajalajia, kirvisten joukossa yksi lapinkirvinen ja nummella kolme lapinsirkkua. Matkalla emme enää suuremmin lintuja laivalta etsineet, Björkössä oli kuitenkin yksi tuulihaukka.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.