26.8.2016

Vihkoon vietyä XV





(silloinen lintuasemaparakki, ei siis tuo edessä vaan tuo takana)



26.8.1978: olin Jurmossa, Sepon kanssa. Meillähän oli se haastekisa menossa ja ratkaisu ihan tuloillaan. Olimme tulleet eilen saareen Turusta, yli kymmenen tunnin sateisen yhteysalusmatkan, perillä olimme olleet puoli yhdeksältä ja retkeksi oli riittänyt tavaroiden kantaminen asemalle. Täälläkin olivat iltahämärissä liikkuneet keltavästäräkit ja yömuuttoaan aloittaneet peltosirkut. Tuuli- ja varpushaukka olivat vielä etsineet iltapalaa.


Tämän päivän vietimme retkellä lähes kellon ympäri, aamuseitsemästä iltakuuteen. Epävakainen sää jatkui ja toiveet oli asetettu kahlaajiin, niistä voisi jonkun pinnan napata. Erityisempää muuttoa ei havaittu, ainoa kuikkalintukin löytyi uimasta saaren lounaispuolelta. Kehrääjä oli kuitenkin tullut yöllä männikköön, pari käkeä myös, samoin 25 harmaasieppoa. Petolintuja oli parin varpushaukan ja tuulihaukan lisäksi vain yksi naaraspukuinen sinisuohaukka, enemmän tai vähemmän paikallisia kaikki.


Kahlaajia oli kohtalaisesti, 17 lajia, yksilömäärä oli kuitenkin vähäinen. Yksi vuodenpinna sieltä miulle kuitenkin löytyi, isosirri, ja se toi ratkaisun jo hyvin lähelle, muistaakseni se oli miulle numero 199 ja Sepellä oli lajeja vasta 198, olisiko peräti niin että hänellä oli tuo isosirri jo ennestään. Jurmolaisittain hyvä havainto oli pikkutylli jonka löysimme Järvikannakselta. Pari tundrakurmitsaakin oli samoilla tienoilla. Länsipäässä seikkaili myös kahden nuoren harmaahaikaran duo, siitä otimme maisemakuvia – missähän nekin kuvat nyt mahtavat olla... Ihan oikeita maisemakuvia varten miulla oli taas tuon ajan tavan mukaan lainassa salolaisen Kuva-Järvisen kaksisilmäinen Rollei, jolla nuo tämän retkikertomuksen nostalgiakuvat on 6*6 -rullafilmille napattu, laitoin esiin vielä väritasapainoa korjaamatta, tykkään tuosta lämpimästä syksyn sävystä...



***


(ei harmaahaikarasta siihen aikaan tällaisia kuvia saanut unissaankaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.