20.8.2016

Vihkoon vietyä IX





19.8.1979: Olin siis Rauhan sairaalassa Joutsenon ja Imatran rajamailla siviilipalvelusta suorittamassa. Tämä päivä sattui olemaan vapaa päiväsaikaan joten oli mahdollista lähteä imatralaisten lintuharrastajien Thurenin Eskon ja Lehteisen Keijon mukana käymään Siikalahdella Parikkalassa. Heillä oli tapana käydä siellä joka kesä näihin aikoihin, juuri ennen sorsasodan alkua kun vielä näkisi mitä vesilintuja siellä on.


Säätila oli mitä mainioin, hellepäivä, tuuli lähes olematonta pohjoisen puolelta, vähän yläpilvenhattaroita ja näkyvyys pitkälle naapurin puolelle. Emme olleet ainoita lahdella tuona päivänä, oli siellä kohtalaisesti turisteja ja joukossa myös jokunen lintuharrastaja. Me kävimme polulla, tornissa ja patotiellä.


Vesilintuja oli paljon, eiväthän ne tienneet vielä mitään huomisesta. Haapana oli runsain, parillasadalla yksilöllä, mutta oli runsaasti myös heinäsorsia ja taveja. Jouhisorsia ja lapasorsia oli niukemmin, runsaat kymmenkunta kumpiakin. Sinisiipinen heinätavikoiras löytyi yhdestä taviparvesta. Tukkasotka oli runsain sukeltajasorsa. Pari päivää aiemmin oli paikallisen lintumiehen mukaan ollut täällä jopa haahka. Silkkiuikkuja oli kymmeniä, mustakurkkuja pari. Nokikanoja oli viitisenkymmentä ja vielä kuului ruoikosta luhtakanankin huutelu.




Petoja näkyi kauniin sään herättäminä runsaasti. Hiirihaukkoja kierteli lahden yli viisi, ruskosuohaukkoja 7-8, saman verran kävi sääksiä lahdella kalastamassa, yhtaikaa niitä näkyi ainakin neljä. Pari tuulihaukkaa näkyi myös. Harmaahaikaroita oli viitisen yksilöä ja patotiellä ollessamme yli lensi komeasti kaulushaikara, ääntä emme sentään enää kuulleet. Kahlaajat olivat odotetusti vikloja, liro runsain, rantasipejä, musta- ja valkovikloja yksi tai kaksi kutakin. Pari taivaanvuohta lensi myös luhdan yllä.


Sepelkyyhkyjä ja räkättejä lenteli lahden yllä sataisin parvin, metsäkirviset ja keltavästäräkit olivat aamulla liikkeellä. Vielä pari rytikerttusta lauloi lahden ruoikoissa.


Seuraavan päivän olin taas tiiviisti sairaalan alueella. Käpytikkoja näkyi pihan tuntumassa kolme, palokärki kävi pihamännyissä huutelemassa ja iltasella yli lensi yksinäinen metsäviklo.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.