24.7.2016

Menneitä muistellen LXXXV




Jäimme Jarin kanssa viimeksi nukkumaan Tauvon Ulkonokan maannousemaniitylle pakettiauton takatilaan rakennetuille sängyille. Kahlaajat liikkuivat vilkkaasti edustan hietikolla ja yötaivaalta kuului jatkuva punakylkirastaiden viheltely niiden noustua alkusyksyn esimuutolle.


22.7.1973 aamulla keskityimme edelleen Ulkonokan hiedan kahlaajiin, alueen lintuja laskimme iltaneljään asti. Suosirrejä oli paljon, jo eilisiltana olimme laskeneet niitä kuusisataa, nyt niitä oli ainakin 750. Muita sirrejä oli joukossa vain yksin kappalein tai muutama. Suokukot ja meriharakat olivat myös hietikon valtalajeja. Vikloja näkyi jonkin verran kasvuston laidassa ja itse kasvustossa oli kuoveja ja pikkukuoveja. Karikukkoja oli kaksikymmentä. Kaikkiaan hietikolla oli 21 eri kahlaajalajia, mielestämme tavaton määrä. Tutulla Halikonlahdella emme koskaan olleet päässeet lähellekään kahtakymmentä saman päivän aikana, kahdeksantoista taisi olla ennätyksemme. Pikkutiirat, ne kolme, olivat edelleen paikalla, niittyjen yllä etsi suopöllö saalista.


Iltaneljältä lähdimme tekemään kierroksen Haikaran satamassa ja Tiirahiedan tuntumassa, siellä meidät yllätti vielä vihreä kuhankeittäjä joka huhuili lauluaan sataman reunapuissa. Samoissa puissa piilotteli ruskea käki. Iltakahdeksalta kävimme vielä tutustumassa Säikänlahteen, talon pihojen läpi mutkitteleva tie hieman arvelutti mutta perille tulimme. Vesilintuja lahdella oli runsaasti, valtalajeina heinäsorsa ja haapana, jouhisorsiakin oli 25 ja niiden lisäksi vielä kaksi poikuetta. Suopöllö kävi saalista etsimässä täältäkin, samoin kalasääski ja räyskä. Rantapusikoissa kähmi pohjansirkku, valtalajit olivat kuitenkin odotetut pajulintu, ruokokerttunen ja pajusirkku. Iltakymmeneltä palasimme taas Ulkonokalle yöpymään. Varsinaisella lintuasemalla emme käyneet mutta jotakin väkeä olimme sillä suunnalla päivällä liikkumassa havainneet, ilmeisesti rengastajia verkkokierroksillaan. He puolestaan taisivat luokitella meidät turisteiksi mikä varmasti ihan oikein olikin...


***


(taivaanvuohia löytyi eniten Säikänlahdelta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.