27.7.2016

Loman alkaessa



(vähän arkoja nämä haapanat, kaikki jutun kuvat otin kännykällä)


Maanantainen linturetkeni oli hieman poikkeuksellinen. Kävimme nimittäin Suvin kanssa Savonlinnassa. Oopperamatkahan tämä oikeastaan oli, mutta kun aikaa jäi ennen esitystä kohtalaisesti, kävelimme ensin pitkin ja poikin Savonlinnan keskustaa ja sitten Olavinlinnaa ristiin rastiin. Tavallista kaupunkilinnustoa sieltä löytyi, muutama haapana ruokaili linnan lähellä rannassa, lokkeja, tiiroja, pääskyjä, tiaisia ja varpusia oli runsaasti. Jonkinlaista lemmenoopperaa järjestivät myös pulut linnassa toisiaan riiustellen. Jo tulomatkalla olimme nähneet vastaavasti kuolemaa, toista oopperan perusteemaa, kun varpushaukka ohitti meidät saalis kynsissään. Vähän yli kahteenkymmeneen lajiin pääsimme ennen esityksen alkua.


(puluilla oma ooppera)

Itse oopperassa ei lintuja näkynyt, se oli Don Giovanni, Mozartin säveltämä. Sen kertomus on tuttu moraliteetti, paha saa aina palkkansa, tässä tapauksessa narsistinen naistenmies jonka sairaalloinen valloitushalu tuntuu tuhoavan kaikkien muiden elämän ja onnen. Roolit ovat muutenkin aika mustavalkoisia tosielämään verrattuna mutta pahinta paatosta murtaa mustahko huumori.


Sitä laulettiin lähes kotimaisin voimin, mitä nyt Donna Annan roolissa oli ruotsalaissopraano Gisela Stille. Paikkamme olivat keskellä 16. riviä, jotakuinkin parhaat mahdolliset esityksen seuraamiseen. Päätä ei tarvinnut pyöritellä ja musiikki kuului selkeästi. Orkesteri suoritti osuutensa hienosti. Laulajatkin selviytyivät pienen alkukankeuden jälkeen todella hyvin. Suvi oli jo toista kertaa kuulemassa tätä esitystä ja tämänkertainen oli ainakin hänen mukaansa paljon ensiesitystä parempi kokonaisuus. Jokaisella laulajalla tuntui olevan hyvä päivänsä, miulle positiivisia yllätyksiä olivat juuri tämä ruotsalaissopraano ja se, että Suomestakin löytyy kansainväliset mitat täyttävä tenori. Ja olihan Leporellonkin esittäjä oikeastaan erittäin hyvä. Tähtenä oli tietysti Waltteri Torikka, jonka takia Suvi miut paikalle halusikin, hän kun ylläpitää erään kaverinsa kanssa laulajan epävirallista fanisivustoa Facebookissa.


(katsojia väliajan loppuessa)


Väki oli vahvasti vanhanpuoleista, ja meitä huvitti kun oppaat ja muu henkilökunta tuntui ajattelevan että mie olin raahannut jälkikasvuni tuota esitystä katsomaan vaikka tilanne oli oikeastaan ihan päinvastainen. Suvilla oli siellä paljon tuttuja, mie en tuntenut ketään, en edes esittäjiä, joita Suvi taas bongaili sujuvasti jo ennen esityksen alkua. Ensikokemuksen perusteella on liian aikaista sanoa syntyykö tästä miulle mitään traditiota, aika näyttää. Edellisen kerran paikalla kävin pitkästi yli kolme vuosikymmentä sitten. Onhan tämä tietysti hyvä tapa viettää laatuaikaa jälkikasvunsa kanssa. Harmi että hänellä oli töitä jo tiistai-iltana joten jouduimme tulemaan takaisin kotiin jo yöllä.


***



(esittäjiä kumartamassa teoksen loputtua: mandoliininsoittaja, patsas, Donna Elvira, Don Ottavio, Donna Anna, kapellimestari, Don Giovanni, Leporello, Zerlina ja Masetto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.