23.5.2016

Menneitä muistellen LV






23.5.1984: Aamu valkeni Kuggskärissä pilvisenä ja sumuisena. Muuttoa lähdettiin katsomaan saaren lounaiskärkeen aamuviideksi. Olematonta se tuntui olevan, mitä nyt yksi kaakkuri yli ehti mennä, ja hyödyllisemmäksi näimme kohta lähteä saarta komppaamaan. Saattoi siellä sumun seassa mennä gavioita enemmänkin sillä jokunen parvi ylitti meidät komppauskierroksella.


(tiedot talteen kun emoa merkitään ja mitataan)

Haahkanpesiä syynäilin täälläkin. Mökin ympärillä kierteli kaksi naarasisokoskeloa kai pesilleen haikaillen. Myöhemmin tutuksi tulleella vakituisella pesäpaikalla mökin vanhemmalla ulkohuusilla ei kai kukaan meistä vielä tuolloin käynyt. Sumun turvin pari merihanhea tuli saaren rantaan ruokailemaan. Käkiä kukkui saarella yksi tai kaksi, pikkulintujakin oli sää pudottanut jonkin verran paikallisiksi. Rotkolaakson laidoilta löytyi jälleen merkkejä paikallisen huuhkajan käynneistä, muun muassa syöty kanahaukka. Retken ensimmäinen töyhtöhyyppä kierteli pohjoisrannalla ja paikalla oli myös kaksi suosirriä. Taas tuli vastaan naaraspukuinen pikkusieppo, kun se alkoi laulaa, se paljastui ensimmäisen kevään koiraaksi.


(merkintä menossa)


Ilkan kanssa huomasimme pohjoispään männikön suojassa hautovan naarashaahkan jonka siiven alta pilkisti juuri kuoriutuneen poikasen pää. Sitä varten piti käydä paatilla hakemassa haavi ja renkaat, tällä kertaa mukaan otin vielä vaharenkaatkin poikasia varten. Pesän paikka juuri matalalla roikkuvan männynoksan alla oli sen verran haastava että emo väisti haavin mutta viisi poikasta sain kuitenkin merkittyä. Yksi emokin tuli sentään merkittyä sillä pesiä oli tuolla mäntyjen alla muitakin.



(tämmöisiä haahkat ovat pieninä)

Seppo harrasteli taas ammuntaa aseillaan ja tietysti niiden rasvausta ja puhdistusta. Illalla sitten hän viritteli saaren rantaan nuotion millä paistoi eilisen suurturskansa maksan ja fileet. Muutenkin vietimme koko illan siellä nuotiolla kunnes puolilta öin lähdimme nukkumaan.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.