21.5.2016

Menneitä muistellen LIII




(Ilkka surffasi)



21.5.1984: Aamuherätys oli neljältä ja tällä kertaa kaikilla riitti intoa lähteä staijille Morgonin bunkkerille. Muutto oli kuitenkin vaisua, pikkulintuja oli yön jäljiltä vielä liikkeellä, lähtivät saarelta pohjoiseen tai koilliseen, ja pieniä kuikkalinturyhmiä muutti harvakseltaan pohjoiseen tai luoteeseen. Varttia yli viiden löytyi optiikkaan 150 sepelhanhen parvi. Ulos lähtiessämme Jari oli nähnyt kehrääjän lepäämässä Atlantan takakannella, nyt sama lintu – koiras – löytyi bunkkerin vierestä.


Päivän kunnolla alkaessa muutto tuntui lopahtavan kokonaan ja kuudelta siirryimme kiertämään saarta. Lehtokerttu oli vuodelle uusi, lehdossa oli pikkulintuja muutenkin mutta muualla oli tyhjää. Saaren kaakkoiskulmalta löytyi ruokaa sukelteleva etelänkiisla alliparven liepeiltä. Univelkaa lähdimme kuittaamaan kahdeksalta, kun mitään ihmeitä ei tuntunut tapahtuvan.


Puolenpäivän aikaan totesimme kelin olevan todella lomanomainen, tyyni sää sai auringonpaisteen tuntumaan helteiseltä. Aamuinen kiisla oli siirtynyt uimaan ihan Atlantan viereen, mistä se siirtyi kauemmas kun nousimme kannelle. Päivästä tuli harrastepäivä. Sepen harrastus on ammunta ja hän paukutteli saaren kallioisessa kaakkoiskulmassa aseillaan rannalta keräämiään kalja- ja maitotölkkejä. Me muut sitten kuuntelimme, pauke oli huomattava. Ilkka otti esiin surffilaudan ja kiersi saaren lähivesiä heikon tuulenvireen turvin. Itse tein ensin pienen valokuvauskierroksen ja sitten lähdin Jarin ja Ilkan kanssa haavein ja renkain varustautuneena etsimään saaren hautovia haahkaemoja. Tosin ihan ensiksi lähdimme eilen katsotulle koskelopöntölle. Oli emo siellä paikalla ja saimme sen keploteltua haaviinkin. Rengastus dokumentoitiin kameroillakin. Lehdon muut pöntöt sen sijaan tuntuivat olevan tyhjiä.



(koskelo pidättelee hengitystään)

Bunkkeripolun varresta haavittiin ensimmäinen haahkaemo. Iltapäivän mittaan napattiin vielä kolme muutakin haahkamammaa ennen kuin päätimme lopettaa tältä erää. Haavikävelyn lomassa näimme petojakin, varpushaukan, nuolihaukan sekä mehiläishaukan. Helleraja ylittyi, iltapäivällä mittari näytti komiat +26 astetta, kova tulos toukokuisessa ulkosaaristossa. Helle herätti kasvuston uumenissa olleet ötökät lentoon ja niiden perässä näkyi saalistelevia pikkulintuja.


Ruokailun ja muun rentoilun jälkeen yritimme vielä iltamuuttoakin, mutta se tuntui olevan eilistäkin vaisumpaa, allit jäivät alle tuhanteen, väreilyssä alkuillasta näkyi pari pientä hanhiparvea, mutta eipä niitäkään enempää tullut. Pari ruokkia löytyi paikallisina länsipuolen ulapalta. Iltakymmeneltä poistuimme paatille iltateelle ja huutokaupalle ja sitä myöten unten maille.


***



(siinä lähtee rengastettu Morgonin isokoskelonaaras)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.