20.5.2016

Menneitä muistellen LI




(tankkaus käynnissä)


19.5.1984: Sovittu oli että seitsemältä kokoonnutaan Atlantalle. Selvää oli jo ettei kahdeksalta mihinkään lähdetä koska polttoainetta ei ollut, asema oli mennyt kiinni jo eilen nosturia odotellessa. Ei ollut juomavettäkään, sitä sentään sai läheisestä kaivosta. Kansikin oli pesemättä ja tietysti vielä Jarin eväät ostamatta. Noissa puuhissa sitten kuluikin aikaa niin että lähtemään päästiin yhdentoista aikaan.



(kantta jynssätään)

Pinnankiilto ei ollut ehtinyt silmistä himmentyä. Aamusella lauloi pensaskerttu jo kaupungissa, laivan vieressä taas vihelteli punavarpunen. Halikonlahden altaiden ohiajon aikaan varmistettiin listaan paikallinen kanadanhanhipari. Matka edistyi mukavasti kun alkuun oli päästy. Rannoilta poimittiin laulavia satakieliä, lisää kanadanhanhia ja seisoskeleva harmaahaikara, ja yleisön silmien alla seilasimme Strömman nostosillan ali paria purjevenettä peesaten. Siellä näimme ensimmäisen kyhmyjoutsenen ja hetken päästä ensimmäiset haahkat vanhan kesätyöpaikkani edustalla Germundsvidjassa. Särkisaloon tullessa löytyi saarista jo hautoviakin kanadanhanhia ja lapintiirat, meriharakat ja koskelot ilmestyivät reitille. Muuttavia kimalaisiakin alkoi tulla mereltä vastaan. Träskön luona olivat ensimmäiset pilkkasiivet.


Verkalleen ajaen kellokin ehti iltaan, neljän maissa olimme vanhoilla retkipaikoilla Storön ja Röörin luona. Päätettiin ettei nyt ajeta pidemmälle vaan jäädään mieluummin tänne yöpymään. Röörin pohjoispuolen kalliota kohti ajelimme kiinnittyäksemme kunnes yllättäen eteen ilmaantui vedenalainen kivi ja kohtapa pohjassa kolisi. Onneksi mikään ei vaurioitunut ja pääsimme siitä heti irtikin. Pienen pakituksen ja uuden yrityksen jälkeen onnistuimme rantautumaan kello 16:30. Sillä aikaa kun ruoka lämpeni uunissa kiersimme saaren. Tynnyrisaunalla oli jotakin väkeä, pari merihanhea lensi saaren ohi ja syömään tullessa laivan yli lensi neljä kurkea. Iltayöllä yli muutti pieni alliparvi, ainoa merkki arktikasta.



***



(Strömma tervehtii miehekkäästi ohitustamme)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.