21.4.2016

Menneitä muistellen XXXVI







20.4.1969: Aamuisen lehdenjakolenkkini ja teetauon jälkeen lähdin linturetkelle Salon Halikonlahden ja Sirkkulan maisemiin yli yhdeksäksi tunniksi, viikonlopun kunniaksi. Päivä oli lämmin, toistakymmentä astetta, tuuli heikonlaista idästä, ohutta yläpilveä joka hiljalleen tihentyi päivän mittaan, näkyvyys paras mahdollinen.


Kevät oli myöhässä mutta nyt tuntui uusia lajeja ilmaantuneen. Halikonlahdelle olivat tulleet sen kevään ensimmäiset lapasorsat ja ruskosuohaukka, Vuohensaareen kulorastas. Lahti oli vielä jäässä muutamia pikkusulia lukuun ottamatta joten vesilintuja oli kaikkiaan vähänlaisesti. Kahlaajiakaan ei ollut paljon, kuovit olivat paikallisia, lahden altaille oli tullut metsäviklo ja kolme punajalkavikloa. Muutto oli ollut kohtalaista jo heti aamulla, lehdenjakolenkillä ehdin jo huomata parisataa peippoa menossa pohjoisiin. Samoin kevään ja päivän ensimmäinen kalasääski muutti jo lehtilenkillä, Halikonlahdella oli sitten kaksi lisää.


Puolenpäivän tienoon seurailin mahdollista muuttoa Ilmusmäen kolmiomittaustornissa. Paikallinen kanahaukkapari soidinteli ympärillä ja pari muuttajaakin näkyi. Piekana, hiirihaukka ja jokunen määrittämättä jäänyt buteo näkyi myös muutolla. Paras muuttaja taisi olla kevään ensimmäinen nuolihaukka, joka osoitti että lämmin taisi tulla jostakin etelämpää. Metsähanhia muutti kolme pientä ryhmää, kurkia pikkuparvia pitkin päivää. Tornin vieressä kalliolla lauleli myös kaksi kangaskiurua. Kaikkiaan lajimäärä nousi 48:aan.


20.4.1984 kokeilin ensi kerran muutontarkkailua Vantaalla Hermaskärinkalliolla. En kuitenkaan ollut ensimmäinen staijari tuolla kalliolla, sinne Annen kanssa tullessani paikalla oli jo joku toinen, ja valitteli että muutto oli ollut olematonta sen pari tuntia minkä oli paikalla ollut. Tiltaltti sentään oli mäen alla laulanut.


Olin kuitenkin tyytyväinen siihen mitä itse näin. Paikallinen hiirihaukkapari viihdytti koko ajan, varpushaukka muuttikin yli. Sepelkyyhkyjä muutti jonkin verran mutta rastaita jo viisisataa. Taivas pilvistyi pian ja iltapäivällä alkoi sataa, joten päätin tulla myöhemmin katsomaan paremmin mitä tuolta voi nähdä. Lyhyen käynnin tein jo seuraavana päivänä ja viikkoa myöhemmin staijasin siellä koko päivän seuranani muun muassa nuoret vantaalaiset lintumiehen alut Petri Piisilä ja Juha Lammi. Silloin 652 muuttaneen linnun lisäksi näkyi muun muassa 57 lentokonetta, kaksi helikopteria ja pari ilmapalloakin.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.