9.4.2016

Menneitä muistellen XXXII








9.4.1968: Tämän ajan tyypillisin retkikohteeni on ollut lintulahti. Tosin vuosi 1968 oli vasta toinen jolloin olin retkellä lintulahdella, Halikonlahdella, kun Salossa asuin. Tuohon aikaan lajeja tuli vielä niukasti, 32. Se on tosin enemmän kuin tasan vuotta myöhemmin jolloin sain kasaan vain 28 varmaa ja lisäksi pajusirkun jonka perään jätin kysymysmerkin kun äänestä sen määritin.


Iltapäiväretkellä oli kuitenkin kymmenen astetta lämmintä ja tuuli leutoa etelälounaista, jopa lämpimämpää kuin tänään. Kevään ensimmäinen västäräkkini tuli vastaan Vuohensaarentiellä. Itse lahdella ja sen lähistöllä oli paikallisina neljä tuulihaukkaa. Kaukana vastarannan yllä muutti joku buteo etelään, mahdollinen hiirihaukka, mutta etäisyyden vuoksi jätin määrityksen vain suvulleen. Kevään ensimmäinen kalasääski sen sijaan tuli päältä joten sitä ei tarvinnut epäillä lainkaan.


Altaille oli tullut jo koko joukko heinäsorsia, viitisentoista tavia ja kolme paria haapanoita, sotkista paikalla oli 14 punasotkaa ja muita uimareita edustivat kymmenen nokikanaa. Kuovikin oli paikalla, kevään ensimmäisen olin nähnyt kolme päivää aikaisemmin.


Vuotta myöhemmin 9.4.1969 Halikonlahdella oli vielä talven jäljiltä kolme tunturikiurua. Silloiselle kaatopaikalle oli kerääntynyt yli 5000 kottaraista ja iltapäivällä sinne tuli myös ainakin kolme merilokkia, sen kevään ensimmäiset. Itse lahdella suurimman huomion varasti kyhmyjoutsen, sekin tuon kevään ensimmäinen ja noihin aikoihin laji oli sen verran harvinainen vieras että olin vihkooni kirjannut siitä oikein tuntomerkitkin. Kai se oli ihan paikallaan, eliksen tuosta lajista olin saanut noin vuotta aiemmin, 30.3.1968 ja noina vuosina laulujoutsen oli tavallisempi vieras lahdella, vaikka sekin oli varsin vähälukuinen.


Jos vertaan tämän päivän retkeäni Vanhankaupunginlahdelle takavuosiin Salossa, lajeja kertyy nykyisin ihan eri tavalla, vihkoon kirjasin 64 tänään. Jos noihin vanhoihin havaintoihin vertaan, tänään en nähnyt yhtään punasotkaa, en tuulihaukkaa ja vain kymmenen kottaraista. Tunturikiuruja ei ollut talvellakaan. Kevään ensimmäisen sääkseni näin eilen, tänään kevään ensimmäiset kuovini, niiden tulo vastaa samaa kuin takavuosinakin. Kyhmyjoutsenet ovat olleet reviireillään jo pitkään ja sota laulujoutsenten kanssa on vaatinut tänäkin keväänä jo ensimmäisen kuolonuhrin. Västäräkkejä on ollut täällä hyvän aikaa ja niitä näkee jo parvittain. Pajusirkkumäärityksiini luotan nykyisin vaikken niitä kiikarilla katsoisikaan.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.