22.3.2016

Perinteistä alkukevättä




(tintti tarkistaa turvaköyden tilaa)



Tässä on vietetty viime aikojen keväille tyypillistä takatalventapaista, ei siis mitään jääkautta vaan seisovaa korkeapainetta jolloin tuuli käy pohjoisen puolelta ja tuntuu estävän muuttolintujen intoa palata tänne. Yleisilme on kuitenkin keväinen, varsinkin jos sitä vertaa harrastukseni alkuaikojen keväisiin. Erityisesti hakien ensimuuttajia kyllä löytäisi, mutta lähialueiden peruskierroksilla uutta on harvoin tarjolla, eilen tuli vastaan lehtokurppa, tänään laulurastas, kumpikin suunnilleen niihin aikoihin kuin viime vuosina muutenkin.


Fastholmassa olen käynyt edelleen, helppo valinta kun en siellä ole juurikaan aiempina vuosina retkeillyt. Viikin pellot olen pariin kertaan kiertänyt vaikka sellaisia retkiä miulla on jo muutamalta aiemmaltakin keväältä. Träskändassa tulee silloin tällöin käytyä nakkeleiden soidinta kuuntelemassa mutta Matalajärvelle en ole mennyt kun siellä ei tunnu olevan vielä sulaa lainkaan. Helpoimmin sulaa löytäisi edelleen käymällä Vuosaaressa, mutta sellaisiakin käyntejä miulla on jo parilta edelliskeväältä eikä tämän hetken lajisto tunnu poikkeavan noista lainkaan.



(nyt se kiikkuu korkealla koivun latvassa ilman turvaköyttä)

Valkopää käy edelleen ruokinnalla, mutta hyvin harvakseen ja lyhyesti. Sen löytää yhtä usein niemen lepikosta tai koivujen latvoista, tosin se liikkuu vilkkaasti ja on yleensä aika kaukana. Siellä liikkuu kuitenkin muitakin lintuja, tikkoja näkyy edelleen. Pikkutikkakoiras on jokapäiväinen, valkoselkätikkakin tuli vastaan pari päivää sitten. Lehtopöllö torkkuu välillä piipulla, välillä rannan männyssä. Nelijalkaisiakin näkee, ruokintapaikan lähellä vilistää myyriä, kauempana metsässä lepäilee metsäkauriita. Kauriit ovat tottuneet niin hyvin ihmisiin että ne tyytyvät laiskasti kävelemään hieman sivuun kun joku kulkee heidän lepopaikkansa ohi. Metsäänsä ne eivät näy jättävän juuri koskaan.


Viikin pelloille alkaa kasaantua keväiseen tapaan hanhia, ne kun eivät säiky tällaista keliä muutolla. Lunta on vielä maassa joten sen alta pitää orasta kaivaa jos syötävää haluaa. Kanadanhanhia on pääosa, joukossa jokunen merihanhi ja ihan viime päivinä mukaan on tullut valkoposkiakin. Muuttolinnut keskittyvät kuitenkin aivan rannan tuntumaan, täällä Vantaalla ei ole oikeastaan lainkaan kevään merkkejä, jos ei lasketa sitä että talven linnut ovat alkaneet laulaa.


***


(merihanhia tippuu taivaalta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.