30.3.2016

Menneitä muistellen XXV








30.3.1975: Aamu Jurmossa aukesi pilvisenä ja nollakelisenä. Tuuli idästä oli heikentynyt, iltainen sade lakannut, näkyvyys kohtalainen. Nyt vuorostani mie aloitin päivän lähtemällä länteen.Kirjosen Jopi oli illalla saapunut saareen joten kiertäjiä riitti mukavasti joka puolelle.


Kylällä oli aamuseitsemällä vain pari varista, talitintti, punatulkku ja kiuru. Sataman suuntaan mennessäni vastaan tuli kaksi muuttavaa tavia, teeret pulisivat taas suon suunnalla. Sataman pohjoispuolella oli kesäpukuinen riskilä, länsipuolella silkkiuikku. Kolme joutsenta lensi ylitseni ja laskeutui länsilahdelle. Järvelle jatkaessani vastaan tuli useita töyhtöhyyppien muuttoparvia. Järvelle tuli myös kymmenen merimetsoa kaakosta, kalaan kai – mitähän kaloja sieltä löytäisi.


Jatkoin länsiriutalle, ristisorsat olivat nyt siellä ja edustan saarilla. Pitkin riuttaa tuli vastaan muuttavien pikkulintujen parvia, merellä muutti taas vesilintuja. Mukavin muuttaja oli kevään ensimmäinen kapustarinta joka jatkoi olemattomalle ystävälleen vihellellen itään. Lähisaaren rannassa ruokaili kolme joutsenta ja kyhmyjoutsenpari, jonka koiras tuntui olevan hyvin riitainen ja lopulta hätisti laulujoutsenet viiden kilometrin päähän Skalmörniin. Merimetsoja näkyi taas runsaasti pikkuparvin kuten retken ensi päivinä. Niiden joukosta keksin yhden kuikankin sukeltelemasta.





Palailin kiertämään lounaisriuttaa, yli ja merellä muutti jatkuvasti hyyppien, haahkojen, allien ja merimetsojen ryhmiä. Etelälahdessa oli tuttu jouhisorsapari. Tyllit olivat jo jakamassa rantaviivaa reviireihinsä. Jatkoin etelärantaa itään, luodoilta laskin kolme isohkoa merimetsoryhmää paikallisina. Sorgenin luota merta haravoiden löysin vielä kolme pikkuporukkaa lisää.


Suolla tuli ensimmäisenä vastaan laulava pajusirkku, leppälehto oli yhtä tyhjä kuin Sorgeninkin lehto, kummassakin vain yksi punatulkku, joten jatkoin saman tien kaakkoiskalliolle, mistä löysin kaksi merimetsoryhmää lisää. Grundvikin rantaniityillä oli lepäileviä hyyppiä ja jatkaessani itään kohti riutan kärkeä ohi merellä meni vesilintujen muuttoparvia entiseen tahtiin. Vielä saaren itäkärjestä löysin uusia merimetsoryhmiä ja jotkut parvet tuntuivat muuttavan saman tien itään.


Palailin polkua pitkin muinaismuiston suuntaan, sieltä sitten staijailin vielä vähän aikaa ohilentäviä vesilinturyhmiä, mutta pian iltakahden jälkeen alkoi taas lumisade joka yltyi reippaaksi kello kuudentoista aikoihin ja loppui vasta iltakuuden jälkeen. Sateen loputtua lepikon laidasta löytyi vielä sarvipöllö.


Merimetsoja laskimme nähneemme 235 lintua päivän mittaan. Vanha ennätys ylittyi reippaasti. Toinen porukka oli kierroksellaan havainnut härkälinnun itäriutan tyvellä ja muuttavan harmaahaikaran. Iltasella oli vielä 50 merisirrin parvi länsiriutan kärjessä, mistä se lähti kauas edustan saarille. Riskilöitä näkyi 22 ja esimerkiksi merilokkeja 83, mikä osoitti että kaukoputkilla oli töitä tehty. Lajeja päivälle kertyi 44 eli edelleen hyvään tahtiin.



***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.