28.3.2016

Menneitä muistellen XXIII






28.3.1975: Retki Jurmossa jatkuu, asemalle vahvistuksena oli illalla saapunut muistaakseni Suorannan Asko (varma en voi olla, vain nimikirjaimet AS ovat vihossa muistissa). Sepä mahdollisti jälleen hieman keveämmän päiväohjelman kun useampana partiona saaren kattaminen oli helpompaa.


Oma aamukierrokseni alkoi seitsemältä kylästä ja männiköstä, aseman pihavarpunen oli paikalla, pajusirkku samoin ja mustarastas avasi aamun laulullaan. Pohjoisrannassa oli jo lähes sata haahkaa, lepikkoon mennessäni yli muutti taas luotokirvinen, äänestä määritin. Kaakkoiskallion edustalla oli vajaa parisataa haahkaa lisää, merimetsoja enää pari paikallista ja pari lennossa pohjoiseen, ehkä vihje siitä mihin parin päivän takaiset parvet olivat kadonneet. Itäsannoillakin oli vain haahkaparvia, itäriutan vesillä vielä lisää.


Palailin takaisin etelärantaa, Sorgenin luona oli päivän ensimmäinen ristisorsani, hyyppiä muutti harvakseen. Länsipäässä ylitseni tuli kaksi korppiporukkaa, kymmenen ja kaksi lintua, ja jatkoivat saaresta lounaaseen. Järvellä oli kolme ristisorsaa lisää ja sen kannaksella tutut tunturikiurut.


Puolilta päivin taivas pilvistyi, ja iltapuolella kiertelinkin sitten saaren metsiköitä ja länttä paikkoilun toivossa. Keväälle uusina löytyi kaksi jouhisorsaa, muuta jo ennen löydettyä edustivat muun muassa silkkiuikku, kulorastas, tuulihaukka, lehtokurppa ja kaksi muuttanutta ruokkia. Tämänkin päivän lajimäärä nousi samaksi kuin eilen, 44 lajiin.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.