27.3.2016

Menneitä muistellen XXII







27.3.1975: Aamukuudelta oli yhä pilvistä, tuuli heikkoa kaakkoista, yksi lämpöaste ja näkyvyys kohtalainen. Kylälle kuului aamulla lenkille lähtiessä kolmen teeren soidinpulina, kappelin kulmilla kuului myös pajusirkku, oliko eilinen, sitä en tiedä.


Vaihtelu virkistää, joten lähdinkin tällä kertaa itäänpäin, joensuulaisjoukkue lähti länteen. Pohjoisrannassa näkyivät ensimmäiset merimetsot, tietysti haahkoja, koskeloita ja vielä muuttava pulmunen. Sorgenin edustan luodolta lensi kuuden teerikukon ryhmä leppälehtoon, ehkä tässä olivat aamuiset kukertelijat. Leppälehdon pohjoisreunassa oli tällä kertaa peräti 26 mustarastaan parvi, taisi olla lajin muutto yöllä kovaa. Sen mukana oli kaksi punakylkeäkin. Merimetsoja näkyi edelleen kohtalaisesti idän puolella saarta, ei sentään parin edellispäivän tahtiin. Uutena löytönä Sandenin pohjoispuolella ui kolmen kuikan parvi. Pulmusia, keltasirkkuja ja töyhtöhyyppiä oli muutolla ja merellä liikkeellä näkyivät olevan haahkat. Grundvikista nousi ilmaan retken ensimmäinen elävä suopöllö.


Palailin takaisin saaren keskiosiin ja muinaismuistolla pysähdyin seuraamaan muuttoa tarkemmin. Haahkoja laskin vajaassa kahdessa tunnissa yli 900 ja koko päivän summa nousi 1280 yksilöön, kiuruja muutti pari porukkaa, pari tylliä meni yli ja uutena lajina luotokirvinen. Hyypilläkin riitti muuttohaluja iltapäivän puolelle.


Kylältä keksin taas saman varpusen ja männiköstä lehtokurpan. Länsipää tarjosi tutut ristisorsat, kolme tunturikiurua ja silkkiuikun, ensimmäisen kuovin, taivaanvuohen ja meriharakan. Luotokirvinen löytyi uudestaan kylärannasta ja lännessä seikkaili vielä tunturipöllö, joka saattoi jatkaa matkaa itään. Lajeja kertyi jo 44, selvästi vilkastuvaa.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.