7.2.2016

Tähän aikaan takavuosina L




***


7.2.1977: Olimme hiihtäen kiertämässä Perniön Punassuota Karhumäen Jussin kanssa. Kiikarit kulkivat koteloissa ja mukana oli taas kamerakin maisemakuvia varten. Parhaimmillaan maisemat eivät olleet, pikkupakkasta ja täyspilvistä sekä koko ajan pientä lumisadetta kun oli, sävyt hieman latistuivat. Tyynessä säässä sentään lumi pysyi puissa mutta näkyvyys oli vain jokusen kilometrin luokkaa, suon takareunan metsä jo pyrki häipymään harmauteen.


Aamulla seurasimme varisten heräämistä, ne tulivat peräkanaa jostakin idempää ja matkasivat ilmeisesti päiväksi ruoanhakuun Teijon tietämille. Teeriäkin näkyi aamusta kolmen linnun ryhmä ja päivän mittaan kokoontui suon etelälaidan ruokintapaikalle niitä parinkymmenen linnun porukka. Muutamat kukot innostuivat jopa aloittelemaan soitimentapaistakin. Iltayhden tienoilla parvi katosi metsään jotakin säikkyen.


Säikyttäjä voi olla hyvin se kanahaukaksi arvelemamme petolintu, jonka paljain silmin näimme aamusella suon reunapuuston seasta lentämässä. Matkaa tosin oli nelisensataa metriä ja lintu näkösällä vain hetken.


Linnut olivat muuten vähissä itse suolla. Teeriruokinnalla viihtyi kuitenkin parinkymmenen keltasirkun parvi. Suon pohjoislaidan kitumännyissä oli runsaasti metsojen hakomisjälkiä, ihan tuoreitakin, linnut itse taisivat ehtiä lähteä meitä karkuun kun kuulivat suksien äänen kauempaa. Reunametsissä oli pari hömötiaista, kuusitiainen ja puukiipijä sekä jokunen hippiäinen.


Paluumatkalla Jussi ajeli Teijon ja Kokkilan kautta Saloon. Lintuja oli vähänpuoleisesti. Kokkilan lossisula oli linnuton ja lossivahti sanoi ainoan linnun tänä talvena sulassa olleen ”lokin” noin viikko sitten. Teijonkaan luona sulassa ei lintuja näkynyt. Kokkilan kylässä näimme erään pihan puissa räkätin ja Vartsalassa kaksi tilheä. Salon rautatieaseman lähellä istui sähkölangalla turkinkyyhky ja vanhempien kotipihan tuntumassa Mököistenmäessä varoitteli yksinäinen mustarastas.


Jussin kanssa palasimme saman vuoden maaliskuussa Punassuon maisemiin, ehkä siitä muistan kertoa tuonnempana.



***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.