27.1.2016

Tähän aikaan takavuosina XLIV



(tämä pikkurastas olisi laulu-)

***

27.1.2015: Tänään (siis oikeasti 2016) oli taas loskainen sadepäivä, kävin vakioretkellä Fastholmassa, ja näin tietysti tovin odoteltuani valkopään. Siitäpä muistui mieleen että olen bongannut tiaisen viimeksi vuotta aiemmin samana päivänä. Silloin kävimme Seijan kanssa päiväretkellä Kotkassa. Siellähän talvehti niihin aikoihin viitatiainen Laajakosken maisemissa. Ei sitäkään kauan tarvinnut odotella, tiaiset kävivät innokkaasti tutulla lintulaudalla vaikka pakkasta oli hädin tuskin asteen verran. Samalla retkellä tuli tietysti käytyä myös Katariinan puistossa, sieltä löytyi tuttu nakkeli tutuilla ruokinnoilla ja lisäksi muun muassa peipot ja järrit. Edustan meri oli jäässä joten vesilintuja oli turha etsiä. Paluumatkalla ehdimme vielä tekemään pienen kierroksen Korialla Kymijoen rannassa. Kallioniemen mutkassa oli parvi heinäsorsia ja ympäristössä lensi puolentoista sadan linnun parvi räkättejä ja niiden joukosta löytyi myös yksi pikkurastas jonka laji kuitenkin jäi avoimeksi.


Toisenlaisesta retkestä samana päivänä olkoon esimerkki 27.1.1996. Noihin aikoihin kuljeskelin vakioreittejä koiran kanssa. Tuonpäiväinen kierroksemme oli Raappavuoren reitti Louhelassa, Varistossa ja Martinlaaksossa, sen kiertämiseen meni kaksi tuntia, pituudeltaan se oli 7,5 kilometriä. Päivällä oli kohtalainen pakkanen, kahdeksantoista astetta. Taajaman peruslajistosta kertyi summaksi viisitoista lajia ja 346 lintua, runsaimpina talitiainen (90), varpunen (60) ja sinitiainen (52). Erikoisuuksia ei ollut, puukiipijää (1) ja kuusitiaisia (3) kummempaa.


Tuohon aikaan laskin monia vakiokierroksia, lyhin reitti kulki Kaivokselassa (2,7 km), Pitkäkosken talvireitti oli pisin (10,5 km) ja kierros Haltialassa (8 km) vastasi mitaltaan tuota Raappavuoren reittiä. Näillä reiteillä vapaat päiväni yleensä kuluivat koiran kanssa patikoiden, vain satunnaisesti tuli käytyä jollakin bongausretkellä, ja noihin aikoihin meillä oli vielä tapana Sepen kanssa tehdä toisinaan kuukausiretkiä, sellaisia päivän pituisia paikkabongauskierroksia Salon ja Turun seudulla ja kerran pääkaupunkiseudullakin, helmikuussa 1996.


***



(no siinä...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.