7.12.2015

Tähän aikaan takavuosina XXX





***


7.12.1991: Jatkanpa tähän vielä näitä tositalvisia muisteluita. Vuosi 1991 oli se, jolloin piti vastata Karin antamaan 12 kuukauden pinnakisahaasteeseen. Haasteen oli etelästä saanut lisäkseni Sepe, muut haastetut olivat oululaisia tai ainakin PPLY:n jäseniä. Miulle ja Sepelle sopi siten hyvin osallistua Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen joulukuun pinnaralliin, joka pidettiin perinteisesti itsenäisyyspäivänä tai samana viikonloppuna, nyt siis päivää itsenäisyysjuhlien jälkeen. Kolmanneksi jäseneksi joukkueeseemme tuli Ilkka.


Miun kaukomatkalaisena piti lähteä kohti Saloa jo aamuseitsemän aikaan, treffit oli sovittu Sepen vanhempien osoitteeseen Kilinkadulle. Siellä aloitimme Sepen kanssa lintujen bongaamisen hämärän hiipuessa kahtakymmentä vaille yhdeksän. Lähitienoolta ja Pahkavuoresta keräsimme peruslajistoa, varpusia, varislintuja ja tiaisia. Pakkasta oli aamulla neljätoista astetta, tuuli koillisessa, taivas kirkas joten haastetta riitti jos halusi kerätä hyvän tuloksen. Lähdimme saman tien Halikkoon Iilikenmäelle hakemaan Ilkkaa, siinä listamme täydentyi saman tien puluilla, käpytikalla ja närhillä. Käynti Joensuun kartanon kuivurilla tuotti seitsemän turkinkyyhkyä ja kaksi uuttukyyhkyä.


Jatkoimme saman tien Halikonlahdelle, missä oli sen verran sulaa jäljellä että kyhmyjoutsenen ja allin saimme listoille, peippo, urpiainen ja fasaanejakin löytyi. Ilkka ja Seppo kuulivat timaleitakin. Isokylän läpi ajettaessa huomasimme piekanan, Kosken asemalta löysimme heinäsorsia.


Jatkoimme Latokartanonkoskelle hakemaan varman koskikaran ja sen lisäksi huomasimme puukiipijän. Jokivartta seuratessamme Kestrikistä huomasimme harmaapäätikan. Lyhyt päivä vaati reipasta ajoa ja menimmekin saman tien Särkisalon Nixorin lossisulalle. Läheisen kotkahaaskan liepeillä pyöri sekä maa- että merikotka, avoimessa meressä ui kaikkien jo muualla tähän mennessä havaittujen vesilintulajien lisäksi telkkiä, koskeloita ja lokkeja ja mukavana ekstrana kaksi silkkiuikkua. Haaskan yllä pyöri myös korppeja. Särkisalosta löysimme erään lintulaudan liepeiltä järripeipon ja meren ääreltä harmaahaikaran.


Ilta painoi jo päälle, Strömmaan suunnistimme seuraavaksi. Kanavalta löysimme sekä nokikanan että västäräkin, tosin hakemista ne vaativat. Perniön rantaa suunnistimme taas kohti Saloa, matkalla auton ikkunasta löytyi tilhiparvi ja ryhmä vihervarpusia. Auringon jo painuessa mailleen tulimme takaisin Halikonlahdelle ja nyt onnistuimme löytämään myös paikallisen peukaloisen.


Sitä, mihin tuloksemme riitti, en ole muistiin merkinnyt. Seppo sen purkuun ilmoitti. Miulle riitti se, että sain haastekisan lajisaldon joulukuun osalta nousemaan jo 76 pinnaan, joulukuun alku oli oikein hyvä vaikka talvi olikin perinteinen. Tuo on muuten kai ainoa kerta kun olen osallistunut mihinkään pinnaralliin jossakin muussa kuin Karin vetämässä joukkueessa. Rallikilometrejä kertyi 185, ja kun jouduin vielä ajamaan takaisin Vantaalle, oikeita ajokilometrejä tuli neljäsataa ja koko keikka kesti miulta kierroksen kellon ympäri.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.